Befallande ton gör tonåringen trotsig

2 kommentarer

När det låter som att mamma vill bestämma är det mindre troligt att tonårigar gör som hon säger. En vänligare ton är ofta mer framgångsrik. Det visar en studie publicerad i tidskriften Developmental Psychology.

Brittiska och belgiska forskare i psykologi har undersökt hur tonåringar reagerar på uppmaningar. De frågade drygt tusen 14- och 15-åringar om de skulle följa olika instruktioner från mamma. Det rörde sig bland annat om uppmaningar om att gå till skolan och att göra läxorna.

Deltagarna fick lyssna till inspelade uppmaningar – men med helt olika tonlägen. Därefter besvarade de frågor om hur de själva hade agerat i motsvarande situation.

Resultaten visade att en befallande ton hade motsatt effekt. Den minskade viljan att göra som mamma sade. Den befallande tonen förknippades också med olika typer av negativa känslor och emotionell distans.

En uppmuntrande ton fungerade mycket bättre. Den skapade positiva associationer och förstärkte närheten mellan mamman och tonåringarna.

Forskarna konstaterar att rösten är ett kraftfullt verktyg. För den som är trött och stressad kan det vara lätt att använda en befallande ton för att något ska bli gjort. Men att i stället försöka hitta en mer uppmuntrande ton kan alltså vara mer framgångsrikt för den som vill få sin vilja fram.

Anders

Foto: Pixabay

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Det vore intressant att få veta om de också studerade hur tonåringarna reagerade om det var pappan som gav uppmaningarna - om tonen har lika stor betydelse då.

Lägg till ny kommentar