Bäst att prata med hunden som med ett barn

0 kommentarer

Hunden är mottaglig för kommunikation på samma sätt som barn. Ögonkontakt samtidigt som hunden tilltalas i ett högt tonläge är det bästa sättet att fånga djurets uppmärksamhet. Det visar en studie utförd av ungerska forskare publicerad i tidskriften Current Biology.

Att hunden har en unik förmåga att förstå mänsklig kommunikation är känt sedan tidigare. Forskare har tidigare lyckats få en synnerligen läraktig border collie att memorera över tusen ord för olika leksaker. Hunden kunde dessutom lära sig att kategorisera orden i olika grupper.

Ungerska forskare har nu för första gången studerat hundens beteende med en kamera som följer djurets ögonrörelser. Studien bevisar det många hussar och mattar förmodligen redan anat. Att titta på hunden och tala till den i ett högt tonläge väcker djurets uppmärksamhet i betydligt större utsträckning än den som vänder bort blicken och talar i ett lågt tonläge. Den som talar till hunden som ett barn har alltså i regel större sannolikhet att framgångsrikt förmedla sina avsikter.

Forskarnas slutsats är att hunden reagerar på mänsklig kommunikation på samma sätt som barn i åldern sex månader till två år. Hunden har samma känslighet när det gäller att snappa upp försök att kommunicera. Om hunden däremot i hjärnan behandlar informationen precis som människan är inte känt.

Anders

Foto: Anders Svensson

Tags: 

Lägg till ny kommentar