Barn minns musik från tiden i mammas mage

0 kommentarer

Blinka lilla stjärna fem gånger i veckan i mammas mage. Det är vad som krävs för att ett barn ska minnas musiken efter födseln. Det visar en studie från Helsingfors universitet publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS One.

Den första språkinlärningen börjar enligt forskargruppen redan före födseln. Hur mycket barnet egentligen kommer ihåg har dock varit en gåta. Finska forskare har nu lyckats demonstrera att det är en hel del som fastnar.

I studien deltog 24 blivande mammor. Hälften av dem spelade under graviditetens tre sista månader melodin Blinka lilla stjärna fem gånger i veckan för fostret. De övriga tolv blivande mammorna spelade ingen musik alls.

Direkt efter födseln och vid fyra månaders ålder mätte forskarna barnens hjärnaktivitet. Aktiviteten sköt i höjden när de barn som i mammas mage fått höra Blinka lilla stjärna på nytt fick höra melodin. När de fick lyssna till Blinka lilla stjärna där några toner bytts ut var responsen inte lika stark.

Forskarna hävdar att resultaten bevisar att inlärning kan ske på ett mycket tidigt stadium, och att barn också bär med sig minnena under lång tid. Tal och sång anses vara de faktorer som främst gynnar språkutvecklingen redan på fosterstadiet. Eftersom sång och tal tros behandlas på liknande sätt i hjärnan kan musik bidra till språkutvecklingen.

Anders

Foto: Veikko Somerpuro

Tags: 

Lägg till ny kommentar