Arabiska kan förlora officiell status i Israel

1 kommentarer

Hebreiska blir Israels enda officiella språk. Arabiska blir i stället ett språk med särskild status. Det är innebörden i ett förslag från regeringen, rapporterar Haaretz.

Israel har i dag två officiella språk: hebreiska och arabiska. Enligt en statlig undersökning från 2011 har 49 procent av invånarna hebreiska som modersmål. Arabiska är modersmål för 18 procent av befolkningen.

Nu vill regeringen göra hebreiska till det enda officiella språket i landet. I förslaget beskrivs hebreiska som Israels nationalspråk. Arabiska ska i stället klassas som ett språk med särskild status. Det innebär att invånare som talar arabiska alltjämt ska kunna använda språket i kontakter med myndigheter och andra statliga institutioner.

I förslaget talas det också om att samtliga medborgare ska ha rätt att bevara sin kultur och sitt språk. Förslaget går nu vidare till parlamentet för debatt och beslut.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Artikeln är sakligt fel. Arabiska har aldrig någonsin varit ett officiellt språk. En del förväxlar det här med det som gällde under mandattiden, den tid som föregick Israels skapande. Där sades det att alla mandatdokument skall vara författade på Hebreiska, Arabiska och Engelska.
Israel har dock aldrig någonsin beslutat om officiella språk. Det har nu gjorts för första gången. Precis som i de flesta länder blev det officiella språket Hebreiska som är nationens majoritetsspråk. Arabiska har däremot fått en skyddad roll som språk, från att inte haft någon status.
Så er artikel är i grunden felaktig.

Lägg till ny kommentar