Ännu en ogooglebar dag

8 kommentarer

Googles försök att få stopp på ogooglebar tycks onekligen ha fått motsatt effekt. Från att i förrgår ha varit ett adjektiv som få hört i samband med annat än Språkrådets årliga nyordslista till ett svenskt ord som i går diskuterades i medier över hela världen. Den spridningen hade knappast varit möjlig utan Googles hjälp.

Med mottot Don't be evil har Google framgångsrikt skapat en bild av ett företag med användaren i fokus. Genom att skicka jurister på Språkrådet förvandlades Google plötsligt till en utvecklingsfientlig och kompromissovillig varumärkesdinosaurie med samma känsla för sin samtid som när musikindustrin försökte bannlysa kassettbandet.

Google har så klart sitt varumärke. Men kontrollen över det ligger inte enbart i händerna på patentjurister. Om språkanvändarna vill degenerera Googles varumärke spelar det ingen roll hur många hotfulla brev företaget skickar.

Redan i dag är Google på väg att förlora kontrollen. På nätet går det, till exempel genom Google, att hitta mängder med belägg på googla men där användaren nyttjar en annan sökmotor. Är dessa användare nästa mål för företagets jurister? Google länkar själv till bevis för att beteendet existerar – ändå påstår företaget och dess jurister motsatsen. Att googla är nämligen en så speciell företeelse att den bara kan utföras genom Google, menar företaget. Förklara det för den som använder Duck Duck Go, Yahoo eller Bing och ändå vid en sökning får beskedet att Sveriges huvudstad heter Stockholm.

Varumärket är – sett till verbet googla – redan degenererat. Google kan antingen klappa sig på axeln för att ha skapat något som fått ett så enormt genomslag att namnet blivit generiskt, eller fortsätta att slåss mot väderkvarnarna.

Här är en del av det som skrivits om ogooglebar under det senaste dygnet:

Kritikstorm mot sökjätten: "Pinsamt, Google!" (Dagens Media)

Peter Englund om Googles försök att stoppa ogooglebar (Resumé)

Läjesbon Eriks ord fick jätten Google att se rött (Hallands Nyheter)

Ogooglebar ... and 14 other Swedish words we should incorporate into English immediately (The Atlantic)

Varför orsakade ogooglebar ett sådant rabalder? Språktidningens Patrik Hadenius i TV4

Och den som redan tröttnat på ogooglebar kan i stället använda synonymen agooglisk.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Googles påtryckningar på Språkrådet för att få bort ordet ogooglebar från nyordlistan är pinsamma. Svenska folket avgör definitionen av ord, inte globala företag, säger Per Bill (M), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

– I Sverige utvecklas språket demokratiskt på gräsrotsnivå. Nya ord uppstår dagligen och om de får tillräcklig spridning och användning blir de en del av vårt språk, fortsätter Per Bill.

– Grunden för denna demokratiska språkliga utveckling är våra grundlagar tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna. Där fastslås varje svensk medborgares rätt att uttrycka sig och publicera.

– Självklart ska företag också få skydda sitt varumärke, och vi har därför lagar för det. När Google nu lägger sig i Språkrådets beslut handlar det dock om att bestämma över språkutveckling. Vårt språk utvecklas på arbetsplatser och skolgårdar, i små orter och i stora städer, gemensamt av oss alla. Det kan och ska inte dikteras av globala företag.

– ”Flest advokater vinner”, är kanske ett vinnande koncept i USA. Men i Sverige har den lilla föreningen eller enskilda människan två starka vänner i tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna.

– Google vann första ronden mot Språkrådet men det kan ha varit en dyrköpt seger. Pyrrhusseger kanske kallas googleseger i Sverige om några år, avslutar Per Bill.

Jodå, följ oss gärna på Twitter på @spraktidningen. Där uppdaterar vi oftare än på bloggen.

Say what? måste jag nu skriva på klingande svenska som svar till detta svar. Skulle jag inte har skrivit en kommentar här en halvtimme efter att NE agerade utan istället ha läst på Twitter att … vaddå?

(Jag försöker inte mucka gräl. Jag förstår bara inte. Det är väl på bloggen man kommenterar bloggen?)

Jag kommer ihåg när jag fått mitt först bredband. Man trycke på knappe starta och där var det Google. Jag kände mig så ogooglebar.
Tack för att ni fins Google.
Visst ja, måste sätta in min sista tavla man vill ju inte den ska var ogooglebar.
Tack google för er sökmotor.
Ogoogelbar vill man ju inte vara, det är ingen framtid.
Eller hur google. /joesse

Ja man kan verkligen fundera på vilken strategisk kompetens dessa juridiska företrädare har. Konsekvenserna blev att ett okänt begrepp med en handfull sökträffar nu har 4 miljoner sökträffar vid en sökning efter ogooglebar. Det är lite kul att en sida som http://www.ogooglebar.se fått flera tusen besök och länkar från hela världen och blivit en liten spontan protestsida.

Ja man kan verkligen fundera på vilken strategisk kompetens dessa juridiska företrädare har. Konsekvenserna blev att ett okänt begrepp med en handfull sökträffar nu har 4 miljoner sökträffar vid en sökning efter ogooglebar. Det är lite kul att en sida som http://www.ogooglebar.se fått flera tusen besök och länkar från hela världen och blivit en liten spontan protestsida.

Lägg till ny kommentar