Allah är inte för alla i Malaysia

0 kommentarer

Bara muslimer får kalla sin gud Allah. Den som inte bekänner sig till islam utan till någon annan religion måste därför hitta ett annat namn för gud. Det har en domstol i Malaysia fastslagit efter en tvist mellan regeringen och dagstidningen The Herald, rapporterar BBC.

Allah är i Malaysia ordet också för den kristna guden och det är detta ord som används i Bibeln. År 2009 vände sig regeringen mot att den katolska tidningen The Herald refererade till den egna religionens gud som Allah. Tidningen tog dispyten till domstol och vann.

Men regeringen gick vidare och har nu fått rätt i högre instans. Domaren Mohamed Apandi Ali sade enligt BBC att namnet Allah inte var en grundpelare i den kristna tron, och att samma namn för olika gudar tillhörande olika religioner skulle kunna leda till förvirring.

Lawrence Andrew, redaktör på The Herald, kallade domen en besvikelse och en inskränkning av religiösa minoriteters rättigheter. I domstolen argumenterade tidningen för att Allah är ett ord som lånats in till malajiskan och att det därför inte borde kunna tillskrivas en viss religion. The Herald påpekade dessutom att Allah använts redan före 1963 då Malaysia bildades.

Tidningen kommer att överklaga domen. Långt ifrån alla muslimer sluter dock upp bakom ställningstagandet och många kristna ser regeringens agerande som ett sätt att vinna enkla politiska poäng, skriver BBC.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar