Så skiljer hjärnan på tal och skrift

Text:

Att säga Flickan cyklade till skolan i går och samtidigt skriva Flickor cyklar till skolan i går är inte ett särskilt märkvärdigt misstag. Enligt en amerikansk studie publicerad i tidskriften Psychological Science är hjärnans talfunktion och skrivfunktion nämligen inte helt sammankopplade.

Vår förmåga att skriva utvecklades visserligen från talet, men sedan dess har hjärnan förändrats en hel del. En person som inte förmår att uttala en mening grammatiskt korrekt kan ändå lyckas formulera den felfritt i skrift, och vice versa.

Forskare vid Johns Hopkins University studerade om grammatiska svårigheter i tal och skrift nödvändigtvis måste samexistera. Fem strokepatienter fick i uppgift att muntligt beskriva vad de såg på ett antal bilder, och sedan skriva ned samma sak. Fyra av deltagarna hade svårt att skriva vissa ordföljder men uttalade dem rätt. En av deltagarna hade motsatt problem, större svårigheter med tal än med skrift.

Språkforskare och människor överlag ser felaktigt på skrift som ett alternativt format för det talade språket, menar Brenda Rapp, professor i neuropsykologi och huvudförfattare av studien.

– Många döva personer har det skrivna ordet som sitt enda språk. Och många som har lärt sig ett nytt språk primärt genom att läsa och skriva det vet ofta inte hur orden uttalas, säger hon.

Brenda Rapp hoppas att de nya kunskaperna ska leda till förbättrad språkundervisning i skolan och bidra till bättre rehabilitering för afasipatienter.

Ellinor Gotby Eriksson

Foto: Istockphoto