Visa vad du gör – läs för framtiden!

Text: Patrik Hadenius

Det är troligen en myt att vi läser allt mindre i Sverige. Vi är ett läsande och skrivande folk. De flesta stavar bra, uttrycker sig begripligt och tragglar sig igenom både romaner och manualer. Men sättet vi läser på är mer enahanda nu för tiden. Vi läser mycket mer på skärm – på datorn, på mobilen och på läsplattan – och det har en betydande men kanske inte så ofta uppmärksammad nackdel: det syns inte vad vi gör.

Jag har inget emot den elektroniska läsningen. En elektronisk text är inte sämre än en som är tryckt. Men om vi vill att läsningens status ska bestå måste vi föregå med gott exempel. Det kan vi bara göra om våra goda handlingar syns. Och just nu är den fysiska, tryckta texten tydligare för omgivningen än den elektroniska.

Det ska vara uppenbart vad du gör. Du ska ha en bok, ett magasin eller en tidning i handen. När du kommer ut från toaletten ska du vika ihop morgontidningen. När någon hejar på dig på bussen ska du titta upp från ett magasin. När personalen på fiket frågar om de får ta din kopp, ska du vara försjunken i en bok.

Genom att läsa mer offentligt, mer fysiskt och mer i situationer där vi annars sysslar med mobilen, ska vi visa att läsningen är vägen framåt.

I samband med årets bokmässa i Göteborg publicerade jag ett läsmanifest i Dagens Nyheter och på Språktidningens webbplats: till den synliga läsningens fromma. Det är enkelt att följa. Varför inte börja med att visa upp Språktidningen!