Artiklar från november 2008

Hittar du inte rätt i arkivet?
Prova att söka!

Ute 12 februari 2009

Så blir det lättare att lära sig svenskt uttal.

Plus:

  • Så fattar vi textens sjanger.
  • Att svära vid Gud.
  • Vi vill inte ha en biljard.
  • En kaffe med språk, tack!

Nyfunnen niform

av: Anneli Hagman

Svenska Vitterhetssamfundet håller på att ge ut Olof von Dalins skrifter på nytt. Barbro Ståhle Sjönell, docent i litteraturvetenskap, är den som håller i arbetet med den nya utgåvan. I samband med det har hon hittat spännande saker.

Revolutionerande enkel svenska

av: Anneli Hagman

För trehundra år sedan, den 29 augusti 1708, kom en liten pojke till världen i prästgården i halländska Vinberg. Fadern Jonas Dalin, var kyrkoherde, och i både mammans och pappans släkter fanns gott om präster, och ingen hade väl blivit förvånad om även Olof, som gossen döptes till, hade valt den yrkesbanan.

Tungotal - språket som förbryllar både lyssnare och talare

av: Agneta Lindén

Marina Andersson ber till Gud på ett språk hon inte själv förstår:

Inkoativa verb

av: Fredrik Lindström

Smaka på följande okända verb: att fulna, blygna, tråkna, kåtna. Obekanta förvisso, men för den skull inte obegripliga. Erkänn att man skulle våga gissa vad de betyder! Insatta i ett sammanhang blir de nästan omöjliga att missförstå:

Ingen semestertripp till Jerusalem

av: Marit Åhlén

I Broby i Täby strax norr om Stockholm bodde paret Östen och Estrid under 1000-talets första hälft. De hade fyra söner. En av dem dog i unga år, det kan man läsa på en runsten nära hemmet. Östens familj har låtit utföra ett stort antal runinskrifter i Täby och kommunerna runt omkring, därför känner vi familjen väl. Östen tillhörde den äldsta generationen. Förutom runstenen efter sonen finns det ytterligare två i Broby. Båda är resta till minne av Östen. På den ena står att läsa:

Sonettkrans löste skrivkramp

av: Cecilia Nauclér

Oavsett vilka vägar Lotta Olsson går i sitt skapande är det ändå alltid rimmandet hon återkommer till. För det var den, som hon tror, medfödda begåvningen att rimma som förde henne till kulturredaktionen på Helsingborgs Dagblad som sjuttonåring.

Res jorden runt – i Sverige

av: Johan Joelsson

Det är en lugn kväll i Palestina. Nytvättade bilar står parkerade utanför de skånska bosättarnas mexitegelvillor.

Ljusning för Sveriges tredje största språk

av: Bitti Ingemansson

Tre tonårstjejer satt och skvallrade på ett fik i Nässjö. En började prata arabiska. Säkert för att inte gästerna vid grannborden skulle förstå.

Här har arabiskan kapitulerat

av: Carolina Chreisti Eriksson

I Förenade arabemiraten är arabiska ett språk i minoritet. Befolkningen på drygt fem miljoner består till mer än åttio procent av människor från andra länder. Över två hundra nationaliteter samsas i det lilla landet på Arabiska halvön.

Sidor