Premiär för Språktidningens podd!

Text:

Bild: Anders Svensson

Här är premiäravsnittet av Språktidningens podd! Gäst i det första avsnittet är Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet. Hon samtalar med Språktidningens chefredaktör Anders Svensson om de, dem och dom – en av de senaste årens mest omdiskuterade språkriktighetsfrågor.

I Språktidningen 5/2019, som är ute nu, skriver Lena Lind Palicki tillsammans med Susanna Karlsson om just hur synen på pronomenen de, dem och dom har utvecklats. I podden tar hon bland annat upp hur synen på dom har förändrats och hur hon tror att användningen av de, dem och dom kommer att se ut i framtiden. Dessutom tipsar Lena Lind Palicki om knep för att göra rätt för den som tvekar i valet mellan de och dem.

En liten rättelse! Efter drygt 14 minuter talar jag, Anders Svensson, om stilrutan i Svenska Akademiens ordbok. Det ska förstås vara Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien och inget annat.

Du hittar podden hos Apple, Spotify, Acast, Soundcloud och Youtube.

Om du vill stödja podden ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.

Nästa avsnitt av podden släpps den 12 augusti. Där möter Anders Svensson språkforskaren Karin Milles för ett samtal om jämställt och könsneutralt språk.

Anders