Lekfullt om textens detaljer

Stil av Lars Melin (Morfem)

Text: Maria Arnstad

Stil är ett positivt laddat ord; säg den som inte vill skriva med stil! Men alla skribenter har ju stil – låt vara att det ibland är dålig stil.

Stilen ligger i detaljerna, i språkdragen. Lars Melins syfte med Stil är att syna dessa detaljer: ”Vilka är de, och hur hanterar vi dem?”

Själv snålar inte Lars Melin med detaljerna – och inte heller med de stora dragen. I nitton kapitel går han runt och ”tittar på stil” utifrån olika perspektiv, i allt från skönlitterära alster till retoriska byggen och snustorra facktexter. Han spaltar upp tabeller, jämför ordval, räknar tecken längder. Hur för håller sig klassicistisk till realistisk stil, vad skiljer konsulternas smartness från mormors visdomsord?

I kapitlet ”Vem gjorde det?” får vi leka text detektiver genom att läsa stilprov från tre deckarförfattare och därefter lista ut vem av dem som skrivit en fjärde ”mysterietext”. Kapitlet ”En rad räcker” bevisar att läsaren snabbt uppfattar stilsignaler.

Som Lars Melin säger är det ”svårt att förklara vad stil är, men man kan alltid visa.” Och visa gör han – allt med en omisskännligt lekfull och drastisk Melinstil.