”Språk måste ha tuggmotstånd”

Text:

I nyutkomna boken Misslyckas igen – misslyckas bättre får läsaren följa med in i John Ajvide Lindqvists tankevärld. Det är ett slags författardagbok som börjar år 2000, när han just kläckt idén till debutromanen Låt den rätte komma in. Skrivandet tar fart först när han släpper tankarna på att skriva på ett litterärt språk.

– Texten ska flyta och inte göra för mycket motstånd, så det måste vara någorlunda bra skrivet och finnas njutbara meningar. Men är språket för banalt – som i många deckare – så irriterar man sig bara på det. Språket får inte vara som ett löst potatismos, utan det måste finnas lite tuggmotstånd, säger han.

Anteckningar hjälper honom att samla idéer och att skapa struktur. Men de gör det också lättare för honom att ta sig an skrivandet.

– Man ska inte ringakta att det finns en aphög tröskel för att börja skriva. Att anteckna är ett sätt att skjuta dagens tegelsten framför sig. Men anteckningarna blir också som ett fusksätt att smyga i gång den riktiga berättelsen. Och när man väl har lurat i gång skallen så har den där tröskeln snarare upplösts än att vara något man behöver klättra över.

John Ajvide Lindqvist har en regel som säger att han måste skriva minst tre sidor om dagen. Ihärdighet är också hans främsta råd till aspirerande författare.

– Gör det färdigt hur dåligt det än är. Tillåt dig inte vara en sådan som ger upp. Det är bara utifrån det du faktiskt har skrivit som du kan utvecklas.