Infärgat ord i nytryck

Kolonialister tog med sig batik till Europa.

Text: Bo Bergman

Batik är en urgammal metod att färga och mönstra tyg så att det blir praktfulla färger med otaliga utsökta nyanser. Batiken, med ursprung på Java, introducerades i Europa av nederländska kolonialister; ett tidigt svenskt belägg för ordet finns i Aftonbladet 1873, då stavat battik.

Batik kan, liksom bantam och djonk, ytterst föras tillbaka till javanesiskan, som tillhör den austronesiska – malajopolynesiska – språkstammen. Det betyder ’målad; spräcklig, fläckig’.

Batikmönstrade kläder kom på modet på 1960- och 1970-talen, särskilt bland radikala kvinnor som arbetade för u-länder, jämställdhet och feminism. Och batikkläder finns fortfarande på marknaden. I anslutning till det här modet myntades ett spe- och skällsord som på senare år vunnit extra stor spridning i vissa kretsar: batikhäxa (med varianter som batikhora och batikkossa). Det är ord som används främst om den som förespråkar en generös flykting- och invandringspolitik och engagerar sig för ensamkommande asylsökande. Men det här tillmälet riktas också till meningsmotståndare på vänsterkanten.

Bo Bergman är medarbetare i Sydsvenskan och författare.