Vi firar tio år med Språktidningen!

Text: Patrik Hadenius

Det är som kvällen före födelsedagen. Pirrigt och svårt att somna. Språktidningen fyller tio år. Och jag ligger och tänker på hur det var innan tidningen föddes.

För tio år sedan fanns en ny tidning om språk bara i mitt huvud. Inte ens ett namn var bestämt. Kunde det kanske bli Språkmagasinet, Allt om språk, Spraka eller kort och gott Å? Det fanns också olika förslag till formgivning och innehåll.

Formen var knepig. Jag hade en bild i huvudet, men den var svår att förmedla. De flesta som tänkte på en tidning om språk tänkte något annat än jag. Tyvärr var det ofta en ganska tråkig bild de såg framför sig, medan jag tänkte på en färgexplosion. Det fick hellre se ut som en skvallertidning än en avhandling, tyckte jag.

I mitt huvud hade denna namnlösa tidning utan form kanske 5 000 trogna läsare. När jag drömmer mig tillbaka och jämför med verkligheten, ser jag att det inte riktigt blev som jag tänkte. Det blev mycket bättre.

Det blev Språktidningen. Ursäkta om jag skryter, men det är en succé med 70 000 läsare per nummer.

Ni vet också hur den ser ut (kanske inte precis som en skvallertidning, men inte heller som en avhandling). Under jubileumsåret kommer vi dock att göra er lite osäkra. Vår plan är att varsamt ändra lite på layouten. Tidningen ska bli lite lättare att läsa, lite snyggare att bläddra i och det ska bli mer plats för de artiklar som ni önskar och gillar.

Jag hoppas märkligt nog att ni inte kommer att bli helt nöjda. För en tidning ska inte bara locka och tillfredsställa läsarna. Den måste också utmana och skava lite. Som en skönt ingången sko, men med ett litet sandkorn i.

I nyordslistan 2016, som vi presenterar på sidan 16, är ett av orden filterbubbla. Innehållet som vi ser på nätet styrs av algoritmer; vi får se och läsa det vi redan gillar. Vi lever i en digital bubbla.

Den tidning vi väljer att läsa kan vara som en filterbubbla och bara innehålla sådant vi gillar och som bekräftar vår världsbild. Men en riktigt bra tidning ska också sticka till oss lite obekväm information.

Jag tror att ett skäl till att Språktidningen har varit så framgångsrik är att den har lyckats med den balansgången. Vi har tillfredsställt era, våra läsares, behov av att njuta och försjunka i en språkbubbla, men också utmanat era föreställningar och åsikter.

Så tänker vi också fira jubileumsåret 2017: smeka mycket medhårs och samtidigt kittla lite.