Svårt lägga ifrån sig app för svårt språk

Text: Eva Barkeman

Den svenske artisten Yohio är varken först eller sist med Japanhajpen. Manga, anime, cosplay … Japansk populärkultur har även ökat intresset för själva språket.

Appen JA Sensei, som lär ut japanska, är den mest omfattande språkapp jag har sett. Här finns teorilektioner, hör- och talförståelse, grammatik, fraser och teckenträning.

Lektionerna lär ut fakta om det japanska språket (på engelska), som att det finns tre skriftsystem: hiragana, katakana och kanji. För icke-japaner finns även romaji, med vilket man kan skriva japanska med latinska bokstäver.

I mappen Travel Phrasebook övar jag på uttal av vanliga fraser som please call a taxi: ”takushii o yonde kudasai”. Övningen sker i mobilens inbyggda mikrofon efter att man lyssnat på japansk förlaga.

Responsen blir allt från ”Listen and try again” till ”Sensei is proud of you”. När jag klickar vidare dyker ett av de ingående tecknen upp med info om uttal och skrift. En ”Animate-ikon” ritar före så att jag ser exakt hur varje streck kommer till. Sedan får jag rita och appen talar om ifall det var rätt antal streck med rätt längd.

JA Sensei är en mångsidig och rolig app som är svår att lägga ifrån sig. Själva språket är dock ännu svårare för mig. Det är imponerande att en japansk skolelev kan ungefär 2 000 kanjitecken. En japansklärare kan upp till 7 000. Undrar hur många Yohio kan.

JA Sensei

Grundspråk: Engelska
Antal glosor: Tusentals, varav 1 750 verb med böjningsformer. 6 300 kanjitecken.
Pedagogik: Interaktiva övningar för att lära grunderna och den grammatiska strukturen. Fraser, adjektiv eller verbböjningar – allt kopplat till ljud och tecken att öva på. Appen talar om vilka övningar som behöver repeteras genom färgkodning (grönt = behöver inte repeteras, orange = behöver repeteras snart och rött = behöver repeteras inom någon dag).
Återkoppling: Beröm när man uttalat en fras väl eller ritat ett tecken korrekt.
Tävlingsmoment: Efter varje övning finns ett quiz, där man själv kan välja svårighetsgrad. Det finns även ett nätforum, där man kan logga in och tävla med andra språkstudenter – gå från vitt bälte till gult och så vidare.
Design: Funktionell, lätt att hitta och förstå. Instruktioner ofta ackompanjerade av mangafigurer.
Vilka språk: Japanska.
Kostnad: Drygt hälften av övningarna är gratis. Ljudprov med mera ingår i premiumpaket för 105 kronor.
Tillverkare: www.japan-activator.com
Plattform: Android