Nu slutar polisen stava med Adam

Text:

Adam, Bertil, Cesar, David, Erik … De tvåstaviga gossarna får snart se sig övergivna av polisen, som stegvis inriktar sig på att använda mer ”internationell” bokstavering. I och med detta blir bokstaveringslistan också en aning mer könsneutral.

I ett bokstaveringssystem tar man hjälp av ord som börjar med avsedda bokstäver för att förtydliga ett meddelande, speciellt för att det ska nå fram via radiokommunikation eller telefon. Det nuvarande svenska mansnamnssystemet härstammar från slutet av 1800-talet. Då och då har röster höjts för att även införa kvinnonamn i listan.

Nu har det allt tätare samarbetet över gränserna medfört att svensk polis kommer att byta från de svenska namnen till en variant som används i flera länder, när man ska rapportera in till kommunikationscentralen. Denna variant innehåller en salig blandning av substantiv, som foxtrot för f, geografiska namn, som India för i, och mansnamn, som Charlie för c. Dessutom representeras bokstaven j av kvinnonamnet Juliet. Och med hjälp av Juliet kan man hoppas att fler också börjar stava till jämställdhet.