Veckans nyord: bjudkaffe

Text:

Köp en, betala för två. Il caffè sospeso ('det uppskjutna kaffet') är en italiensk tradition som har kommit till Sverige. Här kallas den kopp som skänks till bättre behövande för bjudkaffe.

Traditionen med bjudkaffe har enligt Wikipedia sina rötter i Neapel. Den som hade haft tur kunde tack vare bjudkaffe dela med sig av sin glädje.

Kunden betalar för två eller flera koppar kaffe, men serveras bara en. Den eller de koppar som blir innestående antecknas på kaféets griffeltavla. Den som sedan har stor kaffetörst men tom plånbok kan "hämta ut" en av de innestående kopparna. Eftersom givaren inte ser vem som serveras bjudkaffet anses gesten vara särskilt osjälvisk.

De senaste åren har traditionen vaknat till liv i Italien och dessutom spridit sig över Europa. I år har flera svenska fik börjat med bjudkaffe. Besöksliv berättar om hur trenden kom till Sverige:

Sedan någon vecka har idén med ”suspended coffee”, eller bjudkaffe, spritt sig som en löpeld på sociala medier som Facebook. Bjudkaffe innebär att gäster kan betala för en kopp kaffe, men låta bli att dricka den. I stället kan hemlösa komma in och hämta koppen.

Men det är inte alla kaféer som serverar den traditionella bjudkoppen. I Sundsvall finns ett kafé där varje betald bjudkaffe i stället innebär att ett paket kaffe skänks till kommunens dagliga verksamhet för människor som befinner sig i socialt utanförskap, Slink in. Monette Nickish berättar i Dagbladet att sammanlagt 1 900 koppar kaffe skänkts till verksamheten:

Vi har sålt 17 koppar "bjudkaffe" hittills. Varje kopp motsvarar en påse malt kaffe som man i sin tur får ut 70 koppar av.

Anders