Hon är van att ha Melina för sig själv

Text:

Jean-Pierre: Namnet kommer från Melina Mercouri, en grekisk skådespelerska som jag hade ett förhållande med på 1960-talet. (Skratt) Nej då, men jag var väldigt förtjust i henne och såg många av hennes filmer. Min fru Anna-Lena tyckte också att det var ett jättevackert namn. Hon blev mest förvånad över att hon inte hade kommit på det själv! Hon jobbade inom filmindustrin så hon kände mycket väl till skådespelerskan. Vi kände inte till några andra personer här i Sverige som hette Melina när vi bestämde oss.

Melina: Det är roligt att ha ett ovanligt namn och ett namn som folk reagerar på. Det är svårt för folk att komma ihåg det och det blir ofta förväxlingar med namn som Melinda och Melissa. Folk reagerar och ställer frågor. Det är ett bra sätt att starta ett samtal på. Jag är nöjd. Tack pappa!

J-P: Har du träffat någon annan Melina?

M: Ja, det har jag faktiskt och det känns alltid jättekonstigt. Henne som jag har träffat på här i Sverige är också döpt efter skådespelerskan. Men dem som jag har träffat utomlands har haft grekiskt påbrå. När jag växte upp fanns det en tjej i min dansgrupp som hette Melina. Jag minns att det kändes konstigt. När man är van att ha ett namn för sig själv så har man svårt att identifiera någon annan med det namnet. När jag var mindre ville jag ha ett vanligare namn som Nathalie, men jag har alltid tyckt om mitt namn och känt mig bekväm med det.

J-P: Efter diktaturen i Grekland blev Melina Mercouri kulturminister och gjorde stor skillnad i landet. Jag och Anna-Lena tycker att det är fint att ha gett vår dotter ett namn efter en så stor kvinna.  

NAMNET Melina: I Sverige finns 1 931 kvinnor som har förnamnet Melina. Melina är dels en fransk form av Amelie, dels en italiensk smekform till Carmelina.