Bokstäver för alla åldrar

Text: Jonas Mattsson

ABC å allt om D

Nina Ulmaja (Bonnier Carlsen)

Idén till denna bok föddes då Nina Ulmajas barn började ställa frågor om bokstäver – undringar som hon inte alltid kunde svara på, trots att hon är en av Sveriges främsta bokformgivare. Men hon läste på, och svaren bildar stommen i boken.

Undertiteln, Människans viktigaste uppfinning, syftar på kärnan i vår skriftkultur: de grafiska tecken där våra tankar materialiseras i ord som sedan avkodas i läsarens inre.

Till att börja med var jag aningen osäker på om boken bara riktar sig till barn och ungdomar – eller även till vuxna. Sanningen är att boken har något för alla åldrar. Den genomillustrerade layouten signalerar lika mycket pekbok som trendig infografik.

Texterna rör sig mellan allt möjligt skriftligt. I ett avsnitt får vi lära oss om den överdimensionerade begynnelsebokstaven – anfangens – historiska rötter i de medeltida munkarnas längtan efter att dekorera sina handskrifter. I ett annat förtecknas de digitala mediernas ”emotikoner”, eller smileys.

Riktiga typografinördar känner nog igen mycket av det skrifthistoriska innehållet från annat håll, men det vägs upp av den lustfyllda framställningen. Sedan jag fick boken i min hand har den tjänat både som inspirerande förströelse och som uppslagsbok. Med sin kombination av gedigen kunskap och entusiasm borde det ligga minst ett exemplar i varje skolas bild och form-klassrum.