Klassisk Sofia utan krusiduller

Text: Linda Forsell

JOEL: Jag tycker att ett namn ska berätta något om personen, något om var den kommer ifrån och vem den är. Det är nästan lite synd att folk som döper sina barn till namn som ska vara "internationellt gångbara", tycker jag. Att inte kunna uttala ett namn är ändå ett ganska litet problem.

Charlotte: Sofia är bra för att det är tidlöst. Man kan heta det oavsett ålder. Och vi tycker båda att det är väldigt fint.

J: Det är ursprungligen grekiskt, men det har funnits i Sverige i alla fall ett par hundra år. A:et i slutet visar att det är svenskt, och inte till exempel norskt eller danskt. Och vi ville stava Sofia klassiskt, utan några krusiduller. Om det hade blivit en kille så skulle han ha hetat Knut. Det är lite ovanligt. Men det är nordiskt, och så är det ett kunganamn.

C: Sofia är ett drottningnamn, som betyder vishet. Vi visste att hon var en tjej innan hon föddes. Så vi började fundera och kom fram till tre namn.

J: Det var Sofia, Emma och Klara.

C: Men vi kunde inte bestämma vilket, så vi sparade dem tills hon var född. Då skulle vi kunna se vilket som passade henne, trodde vi. Men det gjorde vi absolut inte. På BB började vi testa. Så en dag var det en av sköterskorna som frågade vad hon skulle heta. "Kanske Sofia", sade jag, och hon svarade "lilla Sofiaaaa". Det var nog då det föll på plats för mig.

Sofia

Det finns 88 448 kvinnor som har förnamnet Sofia, varav 28 523 som tilltalsnamn. Kvinnonamnet Sofia är av grekiskt ursprung och kommer från ordet sopheía som betyder vishet.