En gata med Hans Alfredsons namn kan bli verklighet i Malmö. Men det kommer sannolikt att dröja. Stadsbyggnadsnämnden anser att det bör gå minst tre år innan en avliden persons namn används i ortnamn.

När Hans Alfredson gick bort i höstas ville två Malmömoderater, John Roslund och Tony Rahm, hedra hans minne. I en motion skrev kommunpolitikerna att Hans Alfredson hade en stark koppling till Malmö. Han föddes i staden och bodde i Malmö fram till sju års ålder. Därför ansåg de att det vore lämpligt att namnge en gata eller en plats efter honom:

Få människor har givit oss så mycket glädje som honom. En lysande komiker, regissörs, skådespelare, filmskapare, scenograf, översätter och inte minst malmöit född i Sankt Pauli församling.

Förslaget fick tummen upp i tekniska nämnden. Stadsbyggnadsnämnden gillade idén, men ansåg att det inte gått tillräckligt lång tid. Carina Aldosson, kartingenjör vid stadsbyggnadskontoret, var den som rekommenderade nämnden att vänta med klartecken:

Inför kommande planering och utbyggnad av staden kommer vi att ha Hans Alfredson i åtanke för en lämplig plats. Enligt god ortsnamnssed ska en rimlig tid ha gått innan en avliden persons namn får användas i ortsnamn. En rimlig tid är 3-5 år.

I Huddinge har möjligen kommunen en annan uppfattning. Bara ett par dagar efter Ingvar Kamprads död meddelade majoriteten i fullmäktige att de ville namnge en gata efter Ikea-grundaren.

Anders

Foto: Frankie Fouganthin

0 kommentarer

I Kungens kurva öppnades sommaren 1965 Ikeas första varuhus utanför Älmhult. Efter grundaren Ingvar Kamprads bortgång vill majoriteten i Huddinge namnge en gata efter honom.

Ingvar Kamprad var bara 17 år när han grundade Ikea. Det första varuhuset öppnade han 1958 i Älmhult. Den första etableringen utanför hemkommunen var Kungens kurva i Huddinge 1965. Varuhuset var länge Ikeas största. I dag finns Ikea i ett fyrtiotal länder. Koncernen har omkring 150 000 anställda.

När nyheten om Ingvar Kamprads bortgång blev känd i helgen var det många som hyllade honom som en av de mest betydelsefulla personerna för svenskt näringsliv. I Huddinge vill den styrande koalitionen hedra Ingvar Kamprad med en gata i Kungens kurva. Det säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande:

Tack vare Ingvar Kamprads IKEA har Kungens kurva utvecklats till Skandinaviens största handelsområde. Han är grunden för tusentals arbetsplatser i Huddinge och för det vill vi i Huddinge tacka honom.

Vad den nya gatan ska heta är inte klart. Stockholm Direkt rapporterar att några förslag som dykt upp i sociala medier är Billys gata, Kampradkurvan och Kamprads väg.

Anders

Foto: Istockphoto

0 kommentarer

Redan till sommaren ska 30 gator i Madrid få nya namn. Den vänsterkoalition som styr den spanska huvudstaden vill göra sig av med namn som har anknytning till diktatorn Francisco Francos regim. Det rapporterar El País.

I våras tog en vänsterkoalition makten i Madrid. För första gången på 24 år tvingades därmed konservativa Partido popular bort från borgmästarposten i staden. Maktskiftet innebar också att en ny attityd till Francisco Francos diktatur fick majoritet.

Ett tidigt förslag från koalitionen var att byta namn på gator med koppling till diktaturen – ett förslag som Partido popular motsatte sig. Men redan till sommaren ska 30 gator få nya namn. Gemensamt för de befintliga namnen är att de är kopplade till den period då Francisco Franco styrde Spanien.

En av de gator som snart blir historia är Calle del General Yagüe, som är uppkallad efter generalen Juan Yagüe. Han var hjärnan bakom massakern i Badajoz, där tusentals avväpnade och civila avrättades. Ett annat kontroversiellt namn som försvinner är Calle de Caídos de la División Azul, en spansk division som stred på Tysklands sida under andra världskriget.

Celia Mayer, en av vänsterpartiet Ahora Madrids företrädare i Madrid, säger i El País att namnbytena gör det möjligt att lyfta fram grupper som tidigare ignorerats vid namngivning:

”Kvinnorna, som har varit totalt osynliga på kartan. Yrken, ämbeten och arbeten som har bidragit till stadens rikedom, men som inte går att finna någonstans eftersom de inte erkänts. Personer, manliga och kvinnliga Madridbor på gatan, som har bidragit till att bygga denna stad. Och, framför allt, sammanslutningar och grannskap som har kämpat för offentlig service och som inte har fått erkännande.”

Vilka de nya gatunamnen blir är inte klart.

Anders

Foto: Istockphoto

0 kommentarer
Prenumerera på RSS - gatunamn