Du-reformen förknippas med 1967 och Bror Rexed, generaldirektör för Medicinalstyrelsen. Bror Rexeds uppmaning till personalen att dua honom har ibland beskrivits som ett steg som över en natt förändrade det svenska språket. I själva verket hade du-tilltalet varit på frammarsch under en längre tid. I Språktidningen 4/17, som kommer ut i veckan, skriver Patrik Hadenius om hur tv-profiler som Sven Jerring och Lennart Hyland långt tidigare duade intervjuobjekt. I samtal med familj och vänner var du redan det självklara valet.

Vad tycker ... du om du-reformen? Ska vi fortsätta att dua, återgå till att nia eller använda titlar i stället? Rösta här!

Anders

8 kommentarer

Du-reformen var något av en revolution i svenskan. Men det var mycket mer än valet av pronomen som ändrades. Hej tog över som den givna hälsningsfrasen. Och tilltalet med förnamn ökade på efternamnens bekostnad.

Hur det gick till berättade Lars Melin i en artikel i det allra första numret av Språktidningen. Där beskrev han hur du-reformen blev en jag-revolution.

Men hur hade Sverige sett ut om du-reformen aldrig ägt rum? Ett sådant samhälle skissar Fredrik Lindström i söndagens avsnitt av Tänk om. Han funderar bland annat över hur välfärdsstaten påverkade denna nyordning.

Programmet sänds söndagen den 29 maj klockan 20 i SVT 1. Det kommer även att finnas på SVT Play.

Anders

Foto: SVT

1 kommentarer
Prenumerera på RSS - du-reformen