Så kopplar vi ord till geometriska figurer

Text:

Runda former kopplas till mjuka ord och spetsiga former kopplas till hårda ord. Och det sker redan innan vi är medvetna om vad vi ser. Det hävdar forskare i psykologi vid National University of Singapore.

Den så kallade bouba-kiki-effekten har varit känd länge. Den går ut på att ord som uppfattas som mjuka, som bouba, förknippas med geometriska figurer med runda former som moln och cirklar. Ord som uppfattas som hårda, som kiki, förknippas däremot med spetsiga former som trianglar.

Fenomenet har testats på talare av en mängd olika språk. De finns forskare som tror att det rör sig om en universell företeelse, men en lång rad språk återstår att testa för att detta ska kunna fastslås med säkerhet.

Det är forskare i psykologi som i ett nytt försök har testat 96 personer. Syftet var att undersöka om kopplingen mellan olika typer av ord och former görs redan innan vi blir medvetna om den.

Forskarna lät deltagarna titta på två bilder samtidigt – en visades enbart för det vänstra ögat och en för det högra. Långsamt och gradvis lät de bilden av en geometrisk figur framträda ihop med något av orden bubu och kiki.

När ord och form stämde överens – alltså bubu ihop med runda former och kiki ihop med spetsiga former – blev deltagarna snabbare medvetna om den bild som tonade fram. När ord och form inte stämde överens tog det längre tid. Det innebär enligt forskarna att deltagarna omedvetet upptäckte och behandlade förhållandet mellan form och ord. Ett ord kan alltså låta som en form – redan innan vi känner till formen.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science.

Anders

Foto: Istockphoto