Hundarnas namn allt mänskligare

Text:

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"1840","attributes":{"alt":"","attributes":" media-image ","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":"1"}}]]

Molly, Wilma, Bella, Ronja, Alice, Sally, Selma, Tindra, Doris och Nova.

Ludde, Bamse, Rocky, Charlie, Sigge, Zorro, Ozzy, Max, Tyson och Elvis.

De tio vanligaste namnen på honhundar i Sverige är också vanliga kvinnonamn. Mest sällsynt är Bella med 1 065 bärare, men åtskilliga av landets 11 954 Isabellor kallas säkerligen Bella.

De tio vanligaste namnen på hanhundar i Sverige har samtliga också tvåbenta bärare. Men det är bara tre av dem, Charlie, Sigge och Max, som har fler mänskliga bärare än Bella på honhundarnas tiondeplats. Färst mänskliga bärare har Zorro med sexton tvåbenta, varav tre som tilltalsnamn.

Jordbruksverkets statistik över de vanligaste hundnamnen i Sverige antyder att honhundar i större utsträckning får "mänskliga" namn, medan hanhundar oftare får namn som kan associeras till tuffingar av olika slag (Bamse, Rocky, Zorro, Ozzy, Tyson och Elvis) men som inte är lika vanliga hos hussarna.

Myndigheten har för Språktidningens räkning även tagit fram siffror på kommunnivå. Skillnaderna är inte särskilt stora, men några tendenser anas i materialet. I kommuner där mindre raser som chihuahua och papillon är vanliga finns fler "gulliga" namn, som Tindra, Smilla, Laban och Skrållan. Och där större raser som schäfer, pitbull och American Staffordshire terrier är överrepresenterade finns också fler Tyson, Rocky, Ozzy, Boss, Rex, Buster och Zita.

Schäfern tycks för övrigt vara hundrasernas motsvarighet till dansband. Namn som innehåller bokstaven z förekommer här i större omfattning än hos andra raser.

I en C-uppsats i nordiska språk vid Uppsala universitet undersökte Johanna Othén år 2007 de femtio vanligaste namnen hos nio hundraser. Hon kunde fastslå det siffrorna från Jordbruksverket antyder – att det finns stora skillnader när det gäller kön och ras när hundar namnges.

Sällskapshundar får personnamn oftare än jakthundar. Tikar ges i större utsträckning personnamn än hanhundar. Och de könsneutrala namnen är ytterst sällsynta.

Johanna Othén observerar också en annan trend. Det är inte bara hundarna som humaniseras genom att tilldelas traditionella personnamn. Utbytet går också åt andra hållet. Namn som Tindra och Nova har länge använts om husdjur, men först på senare år blivit populära även för människor.

Här kan du ladda ned Johanna Othéns C-uppsats.

Anders

Foto: Istockphoto