Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla.
Vänligen skriv in ditt namn.
Uppdatera Skriv in bokstäverna som visas i bilden
Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Senaste anmälningarna

Jag vill anmäla mig själv, av denna anledning: Jag säger "Kett" istället för "Vattenkokare" (tror det kommer från engelskans "Kettle")
tisdag, december 12, 2017 - 11:30
@lördag, december 9, 2017 - 12:03: För att vara exakt, oss besserwissrar emellan: Om (och endast om) den ursprungliga listan innehåller noll element (och sålunda inte är någon lista i egentlig mening) kan den göras oändligt mycket längre genom att man tillför minst ett element. Detta är förstås inte vad det handlar om här, och visst är det oreflekterade användandet av uttryck som "oändligt" en pina. En särskilt absurd variant är "näst intill oändligt", vad det nu ska betyda - förmodligen att något kan beskrivas med ett mycket stort men ospecificerbart tal. Man kan kanske till nöds acceptera det som en sorts bildspråk, men att ge "oändligt" den motsatta innebörden "ändligt" är likväl perverst.
tisdag, december 12, 2017 - 07:46
Jag hör allt oftare som svar på frågor Nej men... trots att ingen motsättning finns. Exempel: hur mår du? Nej men jag mår bra! Men är en adversativ konjunktion. Kan någon förklara fenomenet?
söndag, december 10, 2017 - 20:51
SvD: "Fortsätt läs [...]"
söndag, december 10, 2017 - 11:38
AB: "Listan kan tyvärr göras oändligt mycket längre". Nej, det kan den inte, bara avsevärt mycket längre. Citatet är från en debattartikel av personer som inte har språket som huvudsakligt arbetsredskap, så ett litet verbalt snedsteg är ursäktligt. Att ge ny innebörd åt ord som förut varit bekvämt entydiga är dock ett högst beklagligt men utbrett ofog, och i fall som det anförda dessutom fullständigt onödigt.
lördag, december 9, 2017 - 12:03
Slamkrypare i Er "Kviss #49. Ni frågar där vad brissling är. Rätt svar är enligt Er skarpsill, vilket ur zoologisk är rätt. Men - det som ligger i svenska sardinburkar, t ex Kung Gustaf i tomat, är - brissling! Så i Sverige är brissling det samma som sardin.
lördag, december 9, 2017 - 11:56
Dagen juridik: " 'Det här är ett oacceptabelt brott oavsett var det sker någonstans', står det i den lagrådsremiss som klubbas idag." Anser lagrådet att det finns acceptabla brott eller har man bara fallit för frestelsen att använda en för tillfället varmt omhuldad floskel?
fredag, december 8, 2017 - 07:23
Expressen: "Mätningen för en månad sedan inom parantes."
torsdag, december 7, 2017 - 16:53
gt 4/12 -17 En person har vid 13-tiden blivit påkörd av en bil i Göteborgs skärgård. Kör man bil i skärgården, trafikeras väl av båtar?
måndag, december 4, 2017 - 18:20
Såmm ätnisk swänsk mäd swänsk herstamning otminnstånde sedann 1685 er ya y minn fölla ret at stawa ok thala såmm ya wil. Grammattiq, odfurstoellse ok synntaks er innte häler mit pråbblem. Däta jeller dåk innte nuannlennda ok schornalisster!
måndag, december 4, 2017 - 10:59

Sidor