Veckans nyord: intryckssanera

0 kommentarer

För mycket saker runt omkring kan göra det svårt att rikta uppmärksamheten mot det som är viktigast. Därför talas det om behovet av att intryckssanera lokaler.

Nyligen presenterade Norrtälje kommun ett åtgärdspaket som ska minska frånvaron hos elever som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Sveriges Radio rapporterar att klassrummen ska intryckssaneras:

Fram till 2020 ska Norrtälje kommun se över lokalerna på sina 25 skolor och 31 förskolor för att anpassa dem bättre efter barn med ADHD och autism. Exempelvis ska klassrum gå att skärma av och väggarna ska ”intryckssaneras”. Det handlar helt enkelt om att ta bort en del teckningar och information som slukar energi från intrycksskänsliga elever.

Skolvärlden berättar att ingen får sämre förutsättningar att lyckas i skolan på grund av intryckssaneringen. De lokaler som används av de elever som läser samhällsprogrammet flex i Norrtälje har redan anpassats:

När det kommer till klassrumsmiljön så är lokalerna på Flex intryckssanerade, vilket innebär att klassrummen har kala väggar målade i neutrala, mjuka färger. All viktig information finns centrerad på tavlan och varje elev kan växla mellan att sitta vid det gemensamma konferensbordet eller vid sin egen, avskärmade arbetsplats.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar