Tipsa oss om nyord!

6 kommentarer

Har du något ord som borde vara med på 2017 års nyordslista? Ett alldeles färskt ord som redan fått viss spridning eller ett ganska färskt ord som etablerat sig på allvar i år? Tipsa oss gärna!

I mellandagarna släpps Språktidningens och Språkrådets nyordslista. Vi har nu börjat sammanställa alla nyordsspaningar, men tar tacksamt emot fler förslag. Du kan skriva dina nyord i kommentarsfältet, mejla anders@spraktidningen.se eller nyord@sprakochfolkminnen.se eller fylla i formuläret här.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarer

Många kvinnor upplever att de inte får gehör för sina förslag förrän än man har upprepat det. Jag uppfann ordet 'tupprepa' för att beskriva företeelsen. Sedan, när det allmänna jublet över det tupprepade förslaget leder till att ett beslut fattas, då kan man ju säga att förslaget har 'tuppfattats'.

(Och nu blir jag galen på att man inte kan redigera i sina inlägg, i och med att jag råkade skriva 'än' istället för 'en'!)

I anslutning till diskussionen om hur vi bör säga det nya ordet hepeat på svenska (TUPPREPA är ett fantastiskt förslag av Lena Margareta): När män snappar upp en kvinnas idé och tupprepar den som sin egen kan man även säga att de snoppat upp någon annans idé och presenterar den som sin egen. UPPSNOPPAT alltså.

Hej
Är född 1940, Ordet Dabba har väl funnits tidigare?
I min värld betyder DABBA att göra bort sig.-att dabba sig.

Har jag fel?
Mvh Jan
Jan Sjöstedt

Lägg till ny kommentar