Riksdagen säger ja till ny namnlag

4 kommentarer

Riksdagen beslutade i eftermiddags att säga ja till en ny namnlag. Lagen träder i kraft den 1 juli 2017. Då blir det lättare att byta både förnamn och efternamn.

En ny namnlag träder alltså i kraft nästa sommar. Syftet med den nya lagen är att det ska bli lättare att byta förnamn och efternamn. Samtidigt skrotas möjligheten att ta nya mellannamn.

De största nyheterna gäller kanske just efternamn. Det blir nu tillåtet med dubbla efternamn. Dessutom kommer alla – oavsett om de har någon anknytning till namnet eller inte – att kunna byta till något av de efternamn som har minst 2 000 bärare. Det är drygt 500 efternamn som på detta sätt blir tillgängliga för alla. Förutom en lång rad son-namn blir det tillåtet att byta till exempel Lind, Åberg, Hedlund och Sjögren.

En annan nyhet är att alla efternamn förvärvas efter ansökan. Det innebär att en nyfödd inte längre automatiskt får föräldrarnas namn. Föräldrar får i stället ansöka om efternamn samtidigt som de ansöker om förnamn.

Begränsningen för hur många gånger en person kan byta namn slopas. Hur mycket det kommer att kosta att byta namn är inte klart.

Skatteverket blir ensam namnmyndighet. Alla ansökningar om namn ska alltså ställas till myndigheten. Skatteverket har fortfarande möjlighet att säga nej till namn om de uppfattas som olämpliga. Vid sådana prövningar kan myndigheten ta hjälp av Institutet för språk och folkminnen.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarer

Artikeln påstår felaktigt att allianspartierna skulle ha röstat nej till den nya namnlagen. Den votering där allianspartierna röstade nej rörde en reservation i en mindre delfråga, som rörde möjlighet att anta fd makens namn efter skilsmässa. Tuve Skånberg KD ordförande Civilutskottet

Vore bra om de tog kontroll över stavningen också! Cim, Chim och Kiim är stavningar som inte uttalas Kim. Yvonné(?) Jespher (?) Vicktor (?) Phia (?) Listan kan göras oändlig.

Hej Jag är en av de som har diagnosen F64.0 och välkomnar den nya namnlagen. Med nytt personnr men fortfarande tvingad att ha kvar ett namn som ständigt skaver och är tungt att bära.

Joan

Lägg till ny kommentar