Ny regering inför språkkrav för medborgarskap

5 kommentarer

Språkkrav för medborgarskap ingår i den uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som presenterades i eftermiddags. Kravet ska ”stärka medborgarskapets status”.

För en stund sedan presenterades det sakpolitiska program som är tänkt att utgöra grunden för en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Uppgörelsen innebär att Liberalerna och Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Under valrörelsen argumenterade Liberalerna för språktester för medborgarskap. Socialdemokraterna ville i stället införa språkplikt. Förslaget gick ut på att den som skolkade från sfi också skulle mista rätten till försörjningsstöd. Miljöpartiet och Centerpartiet ville då inte införa språkkrav för medborgarskap.

Men nu ser det alltså ut som att något slags språktester kommer att införas – något som tveklöst kommer att betraktas som en politisk seger för Liberalerna som drivit frågan sedan 2002. I dokumentet talas det om ”språkkrav för medborgarskap”. Exakt hur testerna ska se ut framgår inte:

Vi vill stärka medborgarskapets status och främja ett inkluderande samhälle. Därför ska ett godkänt prov i svenska och i grundläggande samhällskunskap vara ett krav för medborgarskap i Sverige. Där det föreligger särskilda skäl ska språkkunskaper kunna prövas i andra former.

Språktidningen rapporterade i 6/2018 att det inte finns några vetenskapliga bevis för att språktester i sig skulle leda till bättre integration.

Anders

Tags: 

Kommentarer

Språkplikt ställer kravet på nyanlända att lära sig språket för att säkerställa att den mest grundläggande förutsättningen för att göra sig tillgänglig på den svenska arbetsmarknaden är uppfylld och därmed komma över det första hindret på vägen bort från försörjningsstöd och mot en gemenskap med det större samhället. Språktestet (helst i kombination med ett samhällskunskapstest) ställer ett motkrav, en skyldighet, som måste uppfyllas innan en person får rätten att rösta om hela svenska folkets gemensamma framtid. Dvs att visa på att man åtminstone har möjlighet att ta till sig samhällsdebatten och den politiska debatten. Att olika individer har olika förutsättningar att ta till sig svenska språket och klara av att visa sina färdigheter är väl ändå inte ett argument för att alla människor i hela världen som tar sig till Sverige och inte blir dömda för ett allvarligt brott under fem år ska ha rätt att bestämma om svenska folkets framtid? Varför har vi i sådana fall ett skolsystem som ger våra barn allmänbildning och lär dem ett gemensamt språk? För att det är kul och givande? Ska vi ta bort kunskapstester för att få jobba med legitimerade yrken som exempelvis läkare också? Alla har väl rätt att få jobba med det de vill på samma sätt som att alla har rätt att utan motkrav bli medborgare i valfritt samhälle? Raljant kan jag ställa mig frågan varför jag utan motkrav ska låta en analfabet pensionär från en religiös diktatur som aldrig tidigare lämnat hembyn och levt hela sitt liv utan ens elektricitet och vatten fatta beslut om hur det samhälle jag vuxit upp i ska ändras i framtiden? Vad kan hen veta om det svenska samhället? Vad motiverar den rätten när alla som är uppvuxna här (och bara därför lär ha hyffsad koll) går igenom flera år av samhällskunskaps- och svenskastudier? Varför skulle migranter slippa visa på de kunskaper som alla vi andra har visat på någon gång? Medborgarskapet ska inte vara något som skänks bort till alla som ber om det utan borde vara något som man fått anstränga sig för att få och därmed värdera högre och sannolikt känna en stärkt samhörighet med andra som också ansträngt sig för att få det. De som av någon anledning inte klarar testet kan ju bo kvar med uppehållstillstånd men utan rösträtt. Det är snarast där skon klämmer för mig och sannolikt många med mig.

Det finns inte några vetenskapliga bevis för att språktester i sig skulle leda till bättre integration.
Jag bor för mer 7 år och läste SFI samt jobbar och betala hög skatt varje år. Det skall vara orättvist att ny regering inför språkkrav för medborgarskap och ställer kravet.
Språkkrav för medborgarskap anses STRAFF , det är inte integration. Skapa inte pessimism, hyckleri.
Ärlighet varar längst. Vara snäll och stressa INTE mer.!!!

Tvärtom Issa. Det är orättvist att de som inte är födda i landet ska kunna få rätten att rösta om det svenska samhällets framtid utan att behöva lära sig det svenska språket, utan att lära sig hur det svenska samhället är uppbyggt och fungerar eller hur det svenska samhället brukade fungera och hur det har förändrats sedan dess och varför. Allt detta är grundförutsättningar för att kunna fatta välinformerade politiska beslut och är något som alla som är födda i Sverige är bundna enligt lag att lära sig i skolan. Varför skulle inte samma krav ställas på dig innan du får rösträtt?

Hej allihopa!
Vad bra! Jag är själv invandrare och kommer från Ryssland. Tycker att det är jättebra ide att införa ett språkkrav. Man måste kunna språket och följa traditioner om man bor i landet. Hur annars?

Lägg till ny kommentar