Kurdiska tillåts i turkiska domstolar

0 kommentarer

I fredags blev Nejdet Atalay historisk när han som den första personen någonsin talade kurdiska när han vittnade i en turkisk domstol. En lagändring gör det inom kort tillåtet att använda språket i rätten. Nejdet Atalay, som står åtalad för att ha gett stöd åt PKK, fick möjligheten att tjuvstarta, rapporterar Hürriyet.

Trots talrika minoriteter har Turkiet i dag bara ett officiellt språk, turkiska. Några minoritetsspråk har inte erkänts trots att var sjätte invånare i landet är kurd.

I år ska undervisning på kurdiska börja tillåtas i turkiska grundskolor, och det tar nu dessutom steget in i domstolarna. Tidigare har språket setts som ett hot mot den turkiska staten.

Premiärminister Recep Tayyip Erdoğan ser kurdiskans kliv in i domstolsväsendet  som ett historiskt beslut, medan många kritiker anser att språkreformerna går för långsamt. EU välkomnar dock åtgärden som ett steg i rätt riktning. Kurdernas situation i landet förbättras visserligen gradvis, men attityden till minoritetsspråk präglas alltjämt av misstänksamhet.

Lagen klubbades i det turkiska parlamentet i torsdags efter en het debatt. Den går enligt Hürriyet ut på att den som vill försvara sig på kurdiska har rätt att använda språket och tillkalla en översättare. I rättegången mot Nejdet Atalay agerade advokaten Mustafa Yıldız översättare.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar