Fråga ännu mer om språk!

3 kommentarer

I det senaste numret av Språktidningen har vi inte bara gett mer plats åt Frågor & svar, en av de populäraste avdelningarna i tidningen. Nu svarar även Terminologicentrum, TNC, på frågor om terminologi.

Sedan tidigare svarar Språkrådet, som är en del av Institutet för språk och folkminnen, på frågor om språk. Experter från andra avdelningar inom myndigheten besvarar frågor om namn och dialekter. Dessutom svarar forskare vid Malmö högskola och Linnéuniversitetet på frågor om engelskt språkbruk.

Nu kan du skicka in dina frågor genom att mejla fraga@spraktidningen.se. Redaktionen skickar sedan vidare frågorna till den som bäst kan besvara dem. I stället för fyra olika mejladresser för språkfrågor används nu i Språktidningen bara en.

Ett urval av de inkomna frågorna publiceras i Språktidningen.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarer

Hej! Jag läste i WordDives nyhetsbrev "Se hit, grammatikentusiaster! Efter framgången med WordDives engelska, spanska och finska grammatiksidor har vi nu glädjen att presentera WordDives nya, kostnadsfria guide till svenska grammatik.

Svenskan består, precis om engelskan, av relativt tydliga grammatiska regler. WordDive har sammanfattat tio av de viktigaste svenska språkreglerna i en lättförståelig svenska grammatikguide." Bortsett från att det borde stå "precis som engelskan" i stället för "precis om engelskan" reagerade jag på att det inte stod "har vi nu glädjen att presentera WordDives nya, kostnadsfria guide till svensk grammatik" utan "svenska grammatik". Likaså tycker jag "WordDive har sammanfattat tio av de viktigaste svenska språkreglerna i en lättförståelig svenska grammatikguide" är fel och borde vara "...svensk grammatikguide". I mina öron låter WordDives formulering "svenska grammatik" och "svenska grammatikguide" i de givna satserna direkt fel. WordDive svarade att det finns olika sätt att säga samma sak och ser synbarligen ingen orsak till att byta ut "svenska" till "svensk" i de ifrågavarande satserna. Hur är det? Tack på förhand för ett svar,
Kirsti

http://www.worddive.com/blog/sv/guide-till-svensk-grammatik/

2 snabba frågor:

Varför lär sig alla islänningar danska? Svara utvecklat.

Varför lär sig alla finländare svenska? Svara utvecklat.

Halloj. Håller på med en kampanj med Charlotte Kalla och Ebba Andersson, där vi använder en payoff som lyder; "Mesta mästaren! - Nästa mästare?" Nu har en kollega tyckt till och menar att det borde vara bestämd form även i andra ledet, alltså "Nästa mästaren". Kan inte motivera varför, men hela min kropp skriker att det blir fel grammatiskt/språkligt. Kan ni hjälpa mig med att bena upp detta, så är jag mycket tacksam//

Lägg till ny kommentar