Forskare: Vi ser ut som vad vi heter

0 kommentarer

Finns det en koppling mellan förnamn och utseende? Det hävdar israeliska forskare i psykologi. Enbart med utseendet som utgångspunkt är vi klart bättre än slumpen på att gissa rätt förnamn.

I romanen Dorian Grays porträtt skildrar Oscar Wilde hur Dorian Grays handlingar förändrar bilden av honom. Mellan personligheten och porträttet finns ett samband av orsak och verkan. Och enligt en ny studie kan det vara så det fungerar även i verkligheten.

Forskarna lät testpersonerna titta på porträtt av främlingar. Därefter fick de frågor om vad de trodde att personerna hette. För varje porträtt fick de välja mellan fyra olika förnamn. Träffsäkerheten var 38 procent – alltså klart högre än slumpen.

Träffsäkerheten var fortsatt högre än slumpen när deltagarna bara fick se fotografier på frisyrer. Även då lyckades deltagarna ofta gissa rätt namn.

Forskarna genomförde samma försök i ytterligare två länder. Också där var deltagarna framgångsrika i sina gissningar. Men resultaten blev betydligt sämre när de fick uppgiften att para ihop porträtt på personer från främmande länder och namn på främmande språk.

Enligt forskarna visar studien att människor – åtminstone i viss utsträckning – ser ut som sina namn. De tror att detta beror på att det finns förutfattade meningar om personer som bär ett visst namn. I någon mån kommer bäraren också att omedvetet sträva efter att leva upp till förväntningarna.

Samma försök genomfördes även med en dator. Även datorprogrammet klarade sig bättre än slumpen. Det stärker enligt forskarna teorin om att utseendet säger något om namnet.

Forskarna är verksamma vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Studien är publicerad i Journal of Personality and Social Psychology.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar