Årets Språkforum i bilder!

0 kommentarer

Språkforum nummer fem var det bästa och skojigaste (tycker vi på redaktionen)! Erik Mattsson var dagens moderator.

Språkrådets Ola Karlsson pratade om skrivregler. Han avslöjade bland annat att det kommer en ny upplaga av Svenska skrivregler under 2014 eller 2015. Han berättade också att Språkrådet i dag får så många frågor om engelska i svenskan att det finns en tanke på att anställa en engelskspråkig språkvårdare. Ola Karlsson menade att skrivregelsimporten var ett större problem än ordimporten.

Lena Lind Palicki, språkvårdare vid Språkrådet, berättade att många av dem som hör av sig till Språkrådet med frågor skriver i yrket.

Henrik Nilsson vid Terminologicentrum pratade om terminologi. Han uppmanade skribenter att våga vara tråkiga – att inte använda synonymer i onödan och omedvetet eftersom det kan förvirra.

Marianne Sterner, språkvårdare vid Riksbanken, talade om hur hon arbetar med myndighetens språk. Hon gav rådet att prioritera – den som inte framhäver något i en text löper risken att läsaren uppfattar allt som lika (o)viktigt.

Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius samtalade med programledaren Johar Bendjelloul.

Johar Bendjelloul diskuterade skillnaden mellan att prata i radio och att prata i tv. Han ansåg att det var mer naket att prata i radio.

Lingvisten Mikael Parkvall talade om tempus i några av världens språk. Han passade på att avslöja sitt eget favorittempus, frustrativ, som han hittat i ett sydamerikanskt språk. Frustrativ används när någon gjort något förgäves.

Ulla Stroh-Wollin, språkforskare vid Uppsala universitet, talade om svordomar. Hon förutspådde att de inte kommer att bli mycket grövre än de könsord som i dag används för att svära.

Språkvårdaren Catharina Grünbaum slog hål på myten om att onödiga lånord får sin spridning främst genom dagspressen. I stället menade hon att dagstidningarna ofta bidrog till att uppfinna svenska motsvarigheter till lånord.

Och så hade vi prisutdelning! Carina Bergfeldt, reporter på Aftonbladet, utsågs till Årets stilist. Eftersom hon befann sig i Vietnam tog pojkvännen Per Karlsson emot priset.

Priset som Årets språkvårdare gick till Gucki Ståhl, TT.

Årets löpsedel (Stå upp – och rasa i vikt) gjordes av Aftonbladet, Årets groda ("Tagit en pilsner och ätit blåbärsmuffins" Martin Schibbye: "Det var mitt livs största misstag") publicerades på SVT:s webb och till Årets nyord utsågs järnrörspolitiker med 24 procent av rösterna. Nyordsomröstningen var jämn in i det sista, där även zlatanera, henifiera och gubbploga hade många förespråkare.

Tack till alla som gjorde årets Språkforum till en så lyckad dag! Vi ses igen nästa år!

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar