Prenumerera på bloggen
 • En storväxt och aggressiv svart man som befinner sig långt ned på samhällsstegen. Det är egenskaper som förknippas med förnamn som Jamal och DeShawn – namn som traditionellt bärs av svarta män. Samma typer av negativa associationer finns till namn som Juan och Jorge.

  Personer som själva säger sig ha liberala värderingar och befinner sig strax till vänster om den politiska mittfåran är i själva verket djupt fördomsfulla. Det hävdar forskare i antropologi vid University of California i Los Angeles. I en studie publicerad i tidskriften Evolution and Human Behavior visar de hur vita amerikaner i regel betraktar svarta amerikaner som våldsamma och misslyckade.

  Forskarna lät testpersonerna läsa flera olika berättelser. I texterna varierades namnen på huvudpersonerna. Där fanns förnamn som Jamal, Darnell och De Shawn, som för det mesta bärs av svarta, namn som Connor, Wyatt och Garrett som förknippas med vita, Jorge och Juan som knyts till latinamerikaner, och Chen och Hukaru som får amerikaner att associera till invånare med asiatisk bakgrund.

  Efter varje berättelse fick testpersonerna svara på frågor om huvudpersonerna. Trots att personerna i berättelserna agerade likadant bedömdes de på olika sätt utifrån sina namn. En Jamal sågs som mer hotfull än en Connor. Connor betraktades i sin tur som mer framgångsrik än Jamal. Testpersonerna antog även att det var Jamal och inte Connor som dömts för misshandel.

  En annan skillnad var att vita män som troddes vara storväxta också troddes ha hög status i samhället. För svarta män var det tvärtom. Ju större de upplevdes vara, desto mindre framgångsrika trodde deltagarna att de var.

  Samma mönster upprepades när huvudpersonerna bar namn som antingen förknippades med latinamerikansk eller asiatisk bakgrund. Jorge och Juan betraktades som farligare och mindre lyckosamma än Hukaru och Chen.

  Om deltagarna hade varit befriade från fördomar hade de enligt forskarna gett personerna i berättelserna likvärdiga egenskaper.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Att repetera högt vässar minnet. Och det blir ännu vassare om du repeterar högt inför en annan person. Det fastslår forskare i psykologi och lingvistik vid universitetet i Montreal.

  Ett bra trick för att komma ihåg något är att säga det högt för sig själv upprepade gånger. Det är också en minnesteknik som har testats i en rad olika studier. Men ett ännu bättre knep är alltså att repetera inför en annan person.

  Forskarna samlade 44 fransktalande studenter. Först fick de läsa ett antal ord som visades på en tavla, därefter fick de läsa en serie bokstavskombinationer som inte bildade några ord på franska. Under testet fick deltagarna lyssna till ett brus som gjorde så att de inte kunde höra sina egna röster när de läste orden.

  Efter en paus fick studenterna utifrån en lista peka ut vilka ord och bokstavskombinationer de stött på i testets första fas. Allra bäst gick det med orden som sades när en samtalspartner var närvarande. Minst effektiv var tekniken där deltagarna repeterade orden tyst för sig själva. Bättre metoder var att säga orden högt utan någon som lyssnade och att repetera dem i tysthet men att samtidigt forma orden med hjälp av läpparna.

  Att det inte var någon lyckosam metod att enbart repetera orden tyst för sig själv överraskade inte forskarna. Att däremot forma orden och att ”säga” dem tyst skapar ett sensorimotoriskt minne som underlättar inlärning. Den som säger orden högt kan dessutom minnas hur stämbanden vibrerar. När detta kombineras med ytterligare en aspekt, nämligen en samtalspartner, får minnet ytterligare en skjuts eftersom det också finns kommunikation med en annan person som hjälper till.

  Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Consciousness and Cognition.

  Anders

  Foto: Université de Montréal

  0 kommentarer
 • Rörelser, pauser och ansiktsuttryck är det amerikanska teckenspråkets prosodi. På samma sätt som användare av talade språk lär sig teckenspråkstalare intonation. Det skriver amerikanska forskare i en studie publicerad i tidskriften Language.

  Prosodi handlar om språkets melodi och rytm. Ett prosodiskt drag är intonation, vilket traditionellt står för hur tonhöjd och betoning används i talat språk. Men intonation har samma uppgift i amerikanskt teckenspråk. Det är bara verktygen som skiljer sig en smula.

  Den amerikanska forskartrion har studerat elva barn som samtliga har amerikanskt teckenspråk som modersmål. I studien följer de hur barnen steg för steg lär sig att behärska intonationens redskap. De blinkar med ögonen, höjer ögonbrynen, skakar på huvudet, släpper händerna, rör på kroppen och förlänger tecken.

  Ett förlängt tecken eller en förlängd fras innebär att avståndet ökar till det som kommer före och efter. Därmed skapas en tydlig betoning.

  I studien fick barnen se en tecknad film vars innehåll de fick återberätta. Forskarna drar också slutsatsen att intonation är en förmåga som utvecklas gradvis. De yngsta barnen i studien, som var fem år, behärskade inte detta prosodiska drag. De barn som hade fyllt åtta år hade däremot förstått hur de skulle använda intonation.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Att göra en hel pudel. Så kallade kommunikationsstrategen Pål Jebsen dåvarande migrations- och biståndsministern Jan O. Karlssons kovändning om dubbla löner. Konstruktionen göra en x är populär i svenskan. Men att göra en Volkswagen är knappast särskilt populärt.

  Nyheten om att Volkswagen-koncernen manipulerat flera miljoner motorer så att de visar lägre utsläpp i testmiljö slog ner som en bomb. Exakt vilka modeller och märken som är drabbade är oklart, men bluffen har fått Volkswagen-aktien att rasa i värde. För koncernen väntar nu enorma kostnader för att åtgärda felet.

  För varumärket Volkswagen är skandalen en katastrof. På engelska talas det redan om do a Volkswagen, alltså att manipulera resultat för att få det att se ut som att miljöpåverkan är mindre än vad den i själva verket är. Uttrycket har börjat användas även i svenskan.

  Ett företag som misstänks för att ha gjort en Volkswagen är Samsung. Veckans Affärer berättar att elektronikjätten marknadsför tv-apparater som drar mindre ström vid officiella tester än i verkligheten:

  Det är den sydkoreanske elektronikjätten Samsung vars tv-apparater ifrågasätts efter flera energiförbrukningstester av oberoende labb, däribland den EU-finansierade forskningsgruppen ComplianTV, enligt The Guardian. ComplianTV har nämligen funnit högre energikonsumtion för Samsungs tv-modeller i verkligheten än vad som har visat sig under officiella tester. ComplianTV-testerna visade bland annat att Samsungs "motion lighting"-funktion minskar tv:ns ljusstyrka och elförbrukning under International Electrotechnical Commission, IEC-testerna, vilka bland annat handlar om alltifrån snabb playback av tv-shower och dvd:er till rena livesändningar. Det vill säga, det här indikerar att Samsung kan ha gjort en Volkswagen.

  Samsung förnekar dock att företaget skulle ha manipulerat energiförbrukningen. I Vi Bilägare skriver Fredrik Diits Vikström om uppgifterna:

  I dag rapporterar nästan alla nyhetsmedier att elektronikföretaget Samsung misstänks för testmanipulering och många drar paralleller till Volkswagens miljöfusk. ”Samsung gör en Volkswagen”, lyder en rubrik. Vi får väl se om uttrycket slår rot.

  Än så länge finns det bara några få belägg. Hittills har dock Volkswagens hantering av skandalen knappast kännetecknats av någon hel pudel. I stället för att förbehållslöst be om ursäkt har få konkreta besked kommit från företaget. Kanske blir även det ett sätt att göra en Volkswagen.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • När storebror var sådär fyra gjorde vi som alla andra föräldrar, lekte med bokstäver, ordspel och annat väl tillrättalagt pedagogiskt material. Visserligen tyckte storebror det var roligt att tillbringa tid tillsammans men insikten och förståelsen för vad allt det där skulle användas till kom liksom aldrig. Tills pappa en dag skrev bajs med stora bokstäver på lillebrors blöja.

  Åh ... SÅ roligt det var!

  Storebror kunde inte få nog och snart utvecklade det sig till sammansatta ord som bajsunge, skitunge, fisande, pruttande baby och plötsligt insåg han att bokstäver blev till ord, ord har makt och att alla som kan läsa orden kan förstå och att alla som inte kan lämnas utanför.

  Språk är inte bara ord, det är sättet vi definierar och förstår vår värld på, uttrycker våra känslor, och precis som storebror insåg, är det att kunna använda orden även makt. Makt på gott och ont, men orden har bara den makt vi ger dem, orden i sig är neutrala. Vi kan välja att dramatisera eller avdramatisera de enskilda orden.

  Exempelvis; En elev har inte fått någon uppgift på spanskan, tar därför ansvar och initiativ till eget lärande och med hjälp av Google lär sig eleven fyra nya ord på spanska. En duktig lärare samlar upp på elevens initiativ – använder orden till att bilda meningar, lära sig grammatik, hitta synonymer, föra en dialog och så vidare, och läraren gör detta utan egna individuella preferenser eller värderingar omkring enskilda ord. Om orden eleven lärt sig själv är kuk, fitta, trädgård eller katt spelar ingen roll för den duktiga läraren – alla ord kan användas.

  Precis samma sak gör sig gällande när en dikt, en novell ska skrivas. Eleven måste få använda och leka med språket i alla dets kreativa, expressiva nyanser. En duktig lärare uppmuntrar eleven att göra detta; att fördjupa sig i språket, i orden, i kulturen, tiden, samhället, att experimentera, prova gränser. Om eleven i sin text skrivit hora, neger, snickare, jissta petter, förälskad, kåt eller jävlar spelar ingen roll för den duktiga läraren – för en duktig lärare begränsar eller censurerar aldrig sina elever utifrån egna normer.

  Tyvärr ser det ofta inte ut så i den svenska skolan. Språkinlärningen, glädjen, kreativiteten och även yttrandefriheten får vika för lärarnas och de enskilda skolornas individuella uppfostringssyften. Svordomar och fula ord ändrar sig över tid, de är olika beroende på kulturella och sociala sammanhang, de är normbestämda och därmed även individuella. Inget av detta tycks spela någon roll och den svenska skolan genomsyras dessutom av den felaktiga slutledningen att så kallade fula ord alltid är lika med kränkning av individer.

  Varför det är så kan man ju undra, när det ena forskningsresultatet efter det andra pekar på att fula ord, svordomar, inte är det minsta skadliga för barn – tvärtom. Att kunna använda förstärkningsord, att kunna nyansera sitt språk, att kunna begå sig i divergerande språkliga sociala sammanhang, att kunna och att få uttrycka sina känslor, är både bra och utvecklande.

  Detta är alla överens om.

  Bara inte i den svenska skolan.

  Boel Harning

  Författare och pecialpedagog

  Foto: Istockphoto

  1 kommentarer
 • För första gången ordnar Språktidningen en språkkryssning! Den 15 oktober kliver vi ombord Viking Lines Cinderella i Stockholm. Med på resan följer några av våra mest intressanta språkvetare. Utöver lärorika föredrag bjuds det också på mat och dryck i trevligt sällskap med andra språkintresserade.

  Den finlandssvenska succéförfattaren Monika Fagerholm avslöjar hemligheterna bakom skrivandets hantverk. Professor Östen Dahl kastar ljus över språkets uppkomst. Nyordsexperten Birgitta Agazzi tar oss med på en svensk nyordsresa. Språkvetaren Hanna Sofia Rehnberg talar om hur företag använder berättelsen som redskap. Och terminologen Henrik Nilsson guidar oss genom fackspråkens värld. Moderator är Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius.

  Språkkryssningen kostar 1 890 kronor. I resans pris ingår middagsbuffé inklusive öl, vin, läsk och kaffe den 15 oktober, frukostbuffé och lunchbuffé inklusive dryck den 16 oktober, mingelvin med tilltugg och hyttplats i dubbelhytt.

  Det finns fortfarande några platser kvar – läs mer och boka din resa här!

  Redaktionen

  Foto: Viking Line

  0 kommentarer
 • Ett tonfall som på svenska signalerar vänlighet blir i stället informationssökande på spanska. Att språkets prosodi försummas inom språkundervisning öppnar dörren för missförstånd. Det fastslår Berit Aronsson i en avhandling vid Umeå universitet.

  Spanska är – med undantag för den obligatoriska engelskan – det populäraste språket i svenska gymnasieskolor. Förra året hade enligt Skolverket var fjärde elev läst minst en kurs i spanska. Spanska var därmed nästan dubbelt så populärt som tvåan tyska.

  Undervisningen i spanska kan dock förbättras. Ofta är det enligt Berit Aronsson prosodin, alltså själva språkmelodin, som glöms bort. Det kan leda till subtila missförstånd, som att avsikten bakom ett yttrande som i sig är korrekt inte uppfattas på rätt sätt.

  En grundläggande skillnad mellan svensk och spansk prosodi är att den stigande tonen i svenska signalerar vänlighet. I spanska innebär däremot samma stigande slutton att talaren efterfrågar information. En sådan talare uppfattas sannolikt som onödigt framfusig och oartig i stället för vänlig.

  I spanskan är det nämligen precis tvärtom. En fallande slutton uppfattas som vänlig, medan en stigande ton alltså kan betraktas som påflugen.

  Berit Aronssons förslag till lösning är att lägga större tyngd på prosodi i undervisningen. Inte minst handlar det om att göra eleverna medvetna om språkmelodins betydelse – och att den skiljer sig mellan olika språk. Det gör hon genom att bland annat identifiera skillnaderna mellan svensk och spansk prosodi.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  2 kommentarer
 • Norran meddelade nyligen att tidningens webbplats finns på 91 olika språk. Genom att baka in Googles översättningsfunktion blir artiklarna tillgängliga för tusentals läsare som inte talar svenska eller hellre läser på ett annat språk. Tanken är god. Att Googles verktyg är långt ifrån felfritt är säkert redaktionen medveten om. Även om översättningarna ibland blir direkt missvisande anser kanske Norran att det trots allt finns ett större samhällsvärde i alla de artiklar som blir hyggligt översatta.

  Tokigt blir det tyvärr ganska ofta. En vanlig typ av fel uppstår när Google på resan till ett mindre språk tar vägen genom engelskan. Redan innan en läsare hunnit klicka på den första rubriken finns en lång rad underligheter. I menyraden går det inledningsvis ganska bra med Googles översättning till isländska, men sektionen Skemmtun & culture borde heta Skemmtun & menning, Lífstíll ska stavas Lífsstíll och Staðsetning (’läge, position’) är inte riktigt samma sak som Ort. Logga in står det på inloggningsknappen på den svenska språkversionen. På isländska webbplatser kallas samma funktion i regel Innskráning (’inloggning’). Google översätter knapptexten till Skráðu þig inn til – fritt översatt ’loggadu in dig till’.

  Några av löpsedelns rubriker kräver en gnutta fantasi för att de ska bli begripliga. Stort intresse för att bli familjehem åt ensamkommande flyktingbarn förvandlar Google till Mikill áhugi á að gerast fóstur fyrir vegalaus börn flóttamanna, ungefär ’Stort intresse att bli foster åt hemlösa flyktingars barn’. Nya demonstrationer i Torneå mot asylsökande blir Ný sýnikennslu í Tornio gegn hælisleitendum, en översättning som visar att Google har svårt att välja rätt när alternativen är flera. Sýnikennsla betyder visserligen ’demonstration’ på isländska, men det är inte en demonstration där det protesteras. I stället kan det vara en demonstration av till exempel matlagning i en butik.

  Även tyskan tar hos Google vägen över engelskan. SMHI utfärdar vädervarning vid Västerbottenskusten översätts till SMHI ausstellenden Wetteralarmfunktion Västerbotten Coast, en rubrik där verbet försvinner, där engelskans coast hänger med till tyska och själva vädervarningen blir en ’väderalarmsfunktion’. Inte heller blir det alltid särskilt idiomatiskt. Norrans Logga in blir på tyska Melden Sie sich an. På tyska webbplatser kallas funktionen exempelvis Anmelden och Login.

  Bäst i detta lilla test – som utgår från de språk som undertecknad behärskar – blir det på engelska eftersom Google där inte blandar in ett tredje språk i processen. Men då och då gnisslar det rätt rejält. Rubriken AIK spelmässigt överlägset – men Luleå skapade spänning blir AIK gameplay far – but Lulea created tension. En del av artikeln om samma match är inte heller någon direkt kompispassning på engelska:

  For 40 minutes it was pure utklassning from Skellefteå AIK's side. ... AIK made as little as they wanted to Lulea, who just waved his conduct in general tame. But Luleå managed to somehow entrenched in the match. Johan Harju 1-3 Reduction gave the game to life before the third. ... In the third it became a whole different ball game picture. Harju reduced again early in the third, and after it was Lulea better. AIK could finally win, but "only" 3-2. Lulea shall, however, be commended for their play in short-handed. Which fought Norrbotten to the last drop. Daniel Larsson in the case was also really good. However, AIK some to ponder in their powerplay. Overall, this is a weekend that spelled: utklassning. Gameplay-wise, had Lulea nothing to set against these two games. Million building has a lot to ponder.

  I 40 minuter var det ren och skär utklassning från Skellefteå AIK:s sida. ... AIK gjorde då lite vad man ville med Luleå, som bara slog ifrån sig och uppträdde allmänt tamt. Men Luleå lyckades på något vis bita sig fast i matchen. Johan Harjus 1–3-reducering gav matchen liv inför tredje. ... I tredje blev det dock en helt annan matchbild. Harju reducerade igen, tidigt i tredje, och efter det var Luleå bättre. AIK kunde till sist vinna, men ”bara” med 3–2. Luleå ska dock ha beröm för sitt spel i boxplay. Där stred norrbottningarna till sista droppen. Daniel Larsson i målet var också riktigt bra. Däremot har AIK en del att fundera över i sitt powerplay. Sammantaget så är detta en helg som stavas: UTKLASSNING. Spelmässigt hade Luleå ingenting att sätta emot i dessa två matcher. Miljonbygget har MYCKET att fundera över.

  I en kommentar säger chefredaktör Lars Andersson enligt Medievärlden att Norran nu ”lika enkelt översätts till spanska som maori”. Och visst, för den som nöjer sig med en aning om vad en artikel handlar om är översättningsfunktionen värdefull. I övrigt bör de översätta artiklarna läsas med en stor nypa salt.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Långt ifrån alla nyord gör språkvårdarna glada. Ett sådant är cykelmotorväg. Allt oftare byggs cykelvägar där syftet är att trafiken ska flyta så smidigt som möjligt. Men som benämning finns det många som anser att cykelmotorväg har en rejäl uppförsbacke framför sig.

  En cykelmotorväg har lånat några av motorvägens kännetecken. Där finns skilda körbanor och planskilda korsningar. Trots försöket att efterlikna motorväg är benämningen svårsmält. En cykel definieras nämligen i Nationalencyklopedin som 'fordon med traditionellt två hjul efter varandra samt tramp- eller vevanordning som framdrivs med muskelkraft'.

  Förslag på cykelmotorvägar har lagts i flera av landets kommuner. En tidning som har brottats med ordet är Sydsvenskan, där språkvårdaren Ingrid Fredriksson skriver att tidningen valt att i stället använda supercykelväg. Förebilden är engelskans super cyclehighway. När det i kommunfullmäktige i Lund lades ett förslag om att bygga en cykelmotorväg använde Miljöpartiet cykelhighway. Ingrid Fredriksson skriver att Sydsvenskans val inte varit helt enkelt:

  Det ord vi har fastnat för i dag ärsupercykelväg, inte för att det är en fantastisk sammansättning utan för att det används av sakkunniga och är ett ord som har potential att bli en term eller åtminstone ett ord med klar definition. Den är en cykelväg som har motorvägsstandard såtillvida att att den har skilda körbanor och saknar korsningar i samma plan. ... Till alla som i likhet med flera arbetskamrater i dag tycker att supercykelväg låter som en väg för supercyklar säger jag: Tänk om. Kärnan i ordet är så klart inte fordonet utan vägen, så håll ihop cykelväg och låt det förstärkande förledet super- visa vägen.

  Än så länge används cykelmotorväg ganska ofta. Sveriges Radio rapporterar om ett förslag att bygga om väg 255 till en sådan:

  Gör om gamla Stockholmsvägen mellan Uppsala och Märsta till en cykelmotorväg, som i första hand är till för cyklister. Det förslaget lanseras nu av Folkpartiets kommunalråd i Uppsala Mohamad Hassan.

  I Länstidningen Södertälje uppmanar folkpartisten Mats Siljebrand i en debattartikel Miljöpartiet att satsa mer på cyklister:

  Kommunen måste dra på den gröna ledartröjan och ta ansvar för resenärer som hellre kör med muskelkraft än förbränningsmotor. Det handlar om aktuella kartor, tydlig skyltning, väderskyddade parkeringar för tvåhjulingar, stationer för luftning av ringarna och framför allt snabba gång- och cykelvägar – med gräddfiler för halkbekämpning och sandsopning. Men hur tänkte tekniska nämndens ordförande Ewa Lofvar Konradsson (MP), som inte tog tillfället i akt att samordna Södertäljes första ”cykelmotorväg” i innerstaden med upprustningen av Oxbacksleden?

  Andra som har brottats med cykelmotorvägar är Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting. Trafikverket skriver att de tillsammans valt att tala om snabba cykelstråk:

  Cykelstråk som förbinder städer, större tätorter eller olika stadsdelar kallas allt från cykel­motorväg till supercykelväg, cykelstrada och cykelexpressrutt. Trafikverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) väljer att som paraplybegrepp kalla dessa cykelstråk 'snabba cykelstråk'. Ett snabbt cykelstråk erbjuder god tillgänglighet, säkerhet och framkomlighet, är en gen förbindelse och ger om möjligt prioritering gentemot bilar och vid trafiksignaler. Stråken är populära både hos pendelcyklister, skolungdomar och alla andra cyklister som vill ta sig fram smidigt och snabbt.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  1 kommentarer
 • Gör älvdalskan till ett landsdelsspråk! Det vill Språkförsvaret som anser att det skulle ge älvdalskan ett lyft som skulle förbättra framtidsutsikterna. Språkförsvarets huvudargument är att älvdalskan till skillnad från andra dialekter inte är begriplig för den som talar svenska. Älvdalskan är helt enkelt så speciell att den inte kan räknas som något annat än ett språk.

  Det är inte första gången som det ställs krav på att älvdalskan ska betraktas som något mer än en dialekt. I Språktidningen 6/2008 skriver Östen Dahl, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, att infallsvinkeln avgör om älvdalskan ska betraktas som ett språk eller inte. Å ena sidan befinner sig älvdalskan betydligt längre bort från standardsvenskan än både norska och danska, å andra sidan är det bara ett av tusentals sockenmål i Sverige.

  Exakt vilket recept som är bäst för att garantera älvdalskans överlevnad är enligt Östen Dahl inte klart. Själv anser han att älvdalskan borde klassas som ett språk. I så fall borde älvdalskan kanske få status som minoritetsspråk. Men, skriver Östen Dahl, frågan är om det är rimligt att stämpla älvdalskan som ett minoritetsspråk när den talas av etniska svenskar.

  Hur ser du på älvdalskan? Ska den även i fortsättningen betraktas som en dialekt eller ska den få status som landsdelsspråk eller minoritetsspråk? Rösta här!

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer

Sidor

Annons

Senaste kommentarer

Prenumerera på Blogg