Prenumerera på bloggen
 • Nudlar gjorda av zucchini blir allt populärare. De kallas zudlar, zoodlar eller zoodles.

  Dieter som exkluderar snabba kolhydrater som pasta av vetemjöl och vitt ris har de senaste åren blivit vanliga. Ett kalorisnålt alternativ till exempelvis spaghetti är zudlar. Det rör sig alltså om en nudel av zucchini.

  Zudel är inlånat från engelskans zoodle, ett teleskopord bildat till zucchini och noodle. I svenskan förekommer olika stavningar (zudel och zoodle) och olika pluralformer (zudlar, zoodlar och zoodles).

  Den försvenskade stavningen har ännu inte letat sig in i de traditionella medierna. I sociala medier finns inlägg där det berättas om zudlar med köttfärssås och zudlar med kyckling och jordnötssås. En bloggare skriver om en måltid bestående av bland annat zoodlar med dressing.

  Sveriges Radio Uppland tipsar om olika sätt att göra nudlar av zucchini:

  Medan såsen puttrar förbereder du zucchini nudlarna eller zoodles som de även brukar kallas. Använd en spiralizer eller en julienne för att skapa långa smala spagettitrådar. Har du inte någon av dessa köksredskap går det även bra att hyvla tagliatelle-liknande trådar med hjälp av en potatisskalare.

  Metro ger också råd till den som vill använda zucchini i stället för pasta:

  Med en grönsakssvarv, spiralizer eller mandolin (en potatisskalare funkar också!) kan du fixa dina egna zoodles, det vill säga nudlar av zucchini. Ett gott, grönt och näringsrikt alternativ till vanliga nudlar och pasta. Ha några zucchinis redo i kylen. Enklaste rätten gör du genom att kopiera Gwyneth Paltrows snabba middagsrecept med zoodles.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • I fredagskvisset möter du tolv svenska ord. Din uppgift är att lista ut vad de betyder. Definitionerna kommer från Svenska Akademiens ordlista. Lycka till!

  Här hittar du fler kviss.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Schimpans och bonobo har så många gemensamma gester att de bör kunna förstå varandra. Forskare har nu tagit fram ett gestlexikon med filmklipp som visar hur lika arternas gester är.

  Både bonobo och schimpans ingår i gruppen hominider. Det är dessa två arter som genetiskt är människans närmaste släktingar. Bonobo och schimpans gick skilda vägar i utvecklingen för en till två miljoner år sedan.

  Fortfarande har arterna mycket gemensamt. Det gäller inte minst gester. Forskare vid universiteten i St Andrews, York och Kyoto har studerat bägge arterna och försökt tolka deras gester. Av de 33 bonobogester som de lyckades identifiera var majoriteten gemensamma med schimpansen.

  Att gesterna var så lika var något som överraskade forskarna. Deras teori är att gesterna är biologiskt nedärvda. Ursprunget tros vara arternas gemensamma förfäder. Därför vill forskarna också undersöka om människan har gester som är gemensamma med schimpans och bonobo.

  Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS Biology.

  Anders

  Foto: University of St Andrews

  0 kommentarer
 • Den som ständigt säger I och me kämpar oftare med negativa känslor. Just dessa personliga pronomen kan signalera att en person brottas med att hantera ilska, depression och ångest. Det visar en studie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology.

  Amerikanska forskare i psykologi har studerat hur 4 700 personer talar. En genomsnittlig testperson säger ungefär 16 000 ord om dagen. En knapp tiondel av dessa utgörs i snitt av pronomenen I, me och my.

  Men vissa hinner säga I, me och my ett par tusen gånger om dagen. I takt med att dessa pronomen ökar i antal stiger också sannolikheten för att talaren ska besväras av negativa känslor. Det är i synnerhet I och me som kan signalera detta. Flitig användning av my kan inte i samma utsträckning kopplas till sådana känslor. Enligt forskarna är förklaringen troligtvis att my används när en person talar om sig själv i förhållande till andra människor. Den som säger my är därför kanske inte lika upptagen av de egna känslorna som den som i stället ofta säger I och me.

  Personer som i både tal och skrift är flitiga användare av I, me och my är oftare deprimerade. Det visar tidigare forskning och de resultaten backas också upp i denna studie. Nyheten är att vissa personliga pronomen inte bara har ett samband med depression. Det finns också en koppling till andra negativa känslor som ångest, ilska och oro.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Fiksata (’fixa’) fixade segern i omröstningen om 2017 års sverigefinska ord. Tvåa blev missata (’missa’) och trea slutade skoijata (’skoja’).

  När Sisuradio för andra gången ordnade en omröstning om det bästa sverigefinska ordet var det tre verb som var populärast. Vinnaren blev alltså fiksata. Ordet föreslogs av Salme Smura i Ljusnarsberg.

  Tanken är att de nominerade orden inte minst språkligt ska återspegla sverigefinnars livsvillkor. Övriga ord bland de tio kandidater som gick vidare till omröstningen på nätet var bankomaatti (’bankomat’), välimaito och keskimaito (’mellanmjölk’), laagomi (’lagom’), tunnelbaana (’tunnelbana’), vappis (’fritis’), viilata (’vila’) och treenata (’träna’).

  Förra årets omröstning vanns av fiikata (’fika’).

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Efter attentat och olyckor sprids i vissa miljöer på nätet teorier om att allt varit iscensatt. Ofta påstås vittnen i själva verket vara krisskådespelare, personer som sägs ha anlitats för att ge en viss bild av händelseförloppet.

  Konspirationsteorier sprids numera blixtsnabbt på nätet efter uppmärksammade händelser som terrordåd, skolskjutningar och liknande. Misstänksamheten riktas inte sällan mot ögonvittnen till dramatiska händelser. Det är vanligt att deras närvaro på platsen och berättelser ifrågasätts av olika skäl. Det kan till exempel röra sig om att de inte anses bete sig som ett verkligt ögonvittne eller offer hade gjort.

  En krisskådespelare är enligt personer som sprider dessa misstankar i själva verket någon som fått i uppdrag att ge en förutbestämd bild av en händelse. Det skulle alltså finnas ett politiskt syfte bakom agerandet.

  Massakern i en skola i Florida i februari i år följdes av sådana spekulationer. Sjutton personer sköts då ihjäl av en ensam gärningsman på Marjory Stoneman Douglas High School. Dagens Nyheter berättar om de teorier som började spridas direkt efter dådet:

  Efter skolmassakern i Parkland, Florida har konspirationsteorier snabbt spridits i sociala medier och på högerextrema sajter. Några av de överlevande eleverna pekas ut som ”krisskådespelare” och händelsen som en ”false flag”-operation.

  På engelska talas det om crisis actor. Krisskådespelare är belagt i svenskan sedan 2015. Ordet används än så länge främst i kretsar där deltagarna gärna betraktar sig som sanningssökare.

  I engelskan har crisis actor blivit ganska vanligt även i allmänspråket. Ordet har diskuterats i bland annat CNN och Wall Street Journal. Riktigt lika långt har inte krisskådespelare hunnit i det svenska allmänspråket.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Tolv svenska ord möter du som vanligt i veckans kviss. Men svårighetsgraden tror vi är aningen högre i denna omgång. Bland de tolv orden finns några som kan vara ganska luriga. Definitionerna kommer från Svenska Akademiens ordlista. Lycka till!

  Här hittar du fler kviss.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  1 kommentarer
 • Hello, bye bye och Amy är några av de ord som nu ingår i späckhuggaren Wikies vokabulär. Den fjortonåriga bjässen har lärt sig att imitera mänskligt tal. Det framkommer i en studie publicerad i Proceedings of the Royal Society B.

  Späckhuggaren Wikie lever i fångenskap i en djurpark i Antibes i Frankrike. Tillsammans med tränaren Amy har forskare följt ansträngningarna att lära Wikie imitera mänskligt tal. Hittills har Wikie lärt sig upprepa hello, bye bye, Amy och one, two three.

  Att Wikie skulle kunna lära sig imitera mänskligt tal var inte helt överraskande för forskarna. Späckhuggare kommunicerar med varandra genom läten och kan också efterlikna andra arter. Dessutom har späckhuggare något som skulle kunna liknas vid dialekter. Olika grupper av djur använder inte exakt samma läten.

  Studien visar också att Wikie kan imitera andra späckhuggares läten. Dessutom lyckades Wikie härma ljud som bland annat påminde om en gnisslande dörr. För att kommunicera använder späckhuggare blåshålet.

  Inget tyder på att Wikie skulle tillmäta orden någon betydelse. Ändå beskriver forskarna resultaten som anmärkningsvärda. Att en art som är så olik människan kan producera liknande läten visar att späckhuggare har en stor potential när det gäller kommunikation.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Grammatikdagen fredagen den 23 mars närmar sig. Hittills är det två universitet, Luleå tekniska universitet och Göteborgs universitet, som har presenterat program med föreläsningar.

  Göteborgs språkliga mångfald är temat för Grammatikdagen på Stadsbiblioteket i Göteborg. Det blir föredrag om allt från engelska, swahili och somaliska till zombiepronomen, falska relationer mellan verb och ordet det. Programmet börjar klockan 12.

  I Luleå börjar programmet klockan 9 i LKAB-salen på Luleå tekniska universitet. Subjektsregeln, grammatiska strukturer och kolligationer är några av de ämnen som kommer att behandlas.

  I Stockholm uppmärksammar Språkkonsulterna Grammatikdagen med en grammatikfrukost. Den är dock redan fullbokad.

  Har du koll på något annat som händer under Grammatikdagen? Kommentera gärna!

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Den som säger literally på baren Continental i New Yorks East Village får fem minuter på sig att dricka upp och lämna lokalerna. Ägaren Trigger Smith vill genom förbudet stoppa spridningen av kardashianismer.

  Literally (’bokstavligen’) har på senare år fått en utvidgad betydelse. Ordet används också för att ge tyngd åt ett påstående som inte är sant. Vissa förknippar utvecklingen med familjen Kardashian. I den egna dokusåpan kunde miljoner tittare över hela världen för en tid sedan följa hur Khloe Kardashian berättade om oordningen i garaget:

  I literally have Mount Everest in my garage.

  En som inte alls är förtjust i denna användning av ordet är alltså barägaren Trigger Smith. Nyligen möttes Continentals besökare av en lapp på dörren. Där meddelades att den som började en mening med I literally skulle få fem minuter på sig att dricka upp. Därefter var det dags att lämna baren.

  Trigger Smith motiverar förbudet med att literally är det mest irriterande och överanvända ordet i det engelska språket just nu. Syftet är alltså att förhindra utbredningen av kardashianismer.

  Men det finns fler ord och uttryck som Trigger Smith stör sig på. Han berättar i Grub Street att han också ogillar My bad, It’s all good och You know what I’m saying? Men det är än så länge fritt fram att använda dessa på Continental utan att riskera att bli utkastad.

  Anders

  1 kommentarer

Sidor

Senaste kommentarer

Prenumerera på Blogg