Prenumerera på bloggen
 • Här är samtliga 101 vinnare i sommarens Klurigt! Vinsterna skickas ut inom kort. Lösningarna till alla tävlingsuppgifter hittar du här. Tack till alla som var med och tävlade!

  Money talks:

  Sylve Andersson, Lund

  Gunilla Axelsson, Visby

  Bo Andersson, Uppsala

  Henrik Eriksson, Landvetter

  Mona Engberg, Borlänge

  Inger Lundeborg Hammarström, Linköping

  Lisbeth Petersson, Heberg

  Sune Johansson, Vikingstad

  Inger Tidblad Bohman, Gävle

  Britta Björkman, Järfälla

  Varför är det så ont om w?:

  Börje Andersson, Uppsala

  Sonia Lucchesi, Bollnäs

  Sven Sevegran, Linköping

  Kerstin Larsson, Munka Ljungby

  Helena Friman, Skogås

  Gunnar Jeppsson, Sollentuna

  Gunilla Stenberg, Uppsala

  Gunilla Framme, Stenungsund

  Anders Adolfsson, Norrahammar

  Gunvor Arrhén, Lund

  Lennart Jarnulf, Örebro

  Margit Olsson, Rönninge

  Pussel:

  Ulla-Britt Hildingsson, Visby

  Jan Dahlström, Västerås

  Anna-Greta Dahlström, By Kyrkby

  Ragnar Lundell, Stockholm

  Lotta Grönroos, Uppsala

  Ordförrådet:

  Evert Johansson, Färjestaden

  Tor Widbom, Skövde

  Max Pettersson, Mörsil

  Lingo:

  Birgitta Femling, Stockholm

  Lars Strand, Sunne

  Sven Jacobsson, Uppsala

  Anna & Jakob Peetre, Helsingborg

  Marie Morin, Västerås

  Campinglanternor:

  Lasse Larsson, Enköping

  Sverre Nylund, Älvdalen

  Ingrid Pehrsson, Sjöbo

  Ulrika Lundén, Göteborg

  Johan Mannheimer, Karlstad

  Kerstin Wahlbom, Lund

  Annette Wiik, Tyresö

  Lena Samuelsson, Enskede

  Ann-Marie Pettersson, Visby

  Lars Anundi, Boxholm

  Anna Löfqvist, Eslöv

  Arne Svensson, Höör

  Sven-Olof Fröberg, Oskarshamn

  Moa Nagy, Toftbyn

  Solveig Gidlöf, Stockholm

  Lena Molander, Umeå

  Inger Hubermark, Enviken

  Micael Linefjell, Sollentuna

  Marie Nordlund, Luleå

  Louise Thurén, Stockholm

  Mattias Andersson, Malmö

  Siv-Britt Olsson, Järfälla

  Ture Lundström, Umeå

  Leila Pauni, Upplands Väsby

  Carina Mundin, Vänersborg

  Cecilia Roth, Vallentuna

  Stefan Olmårs, Korskrogen

  Kerstin Gunntorp, Mölnlycke

  Anna-Karin Lindström, Linköping

  Katarina Wallström, Umeå

  Ta med-muggar:

  Jan Carlsson, Mariestad

  Christina Johansson, Skara

  Daniel Thorburn, Åkersberga

  Willis Forsling, Trelleborg

  Fredrika Nordahl Westin, Gävle

  Nicklas Andersson, Svenljunga

  Erik Dufvenberg, Sundsvall

  Helena Sandén, Karlsborg

  Peter Klintebäck, Enskededalen

  Erik Löfroth, Uppsala

  Barbro Sörenson, Göteborg

  Emma Hall, Ludvika

  Erik Selander, Umeå

  Eliza Åkeson, Lerum

  Lars Blixt, Stugun

  Hélène Mossberg, Täby

  Barbro Peterson, Ydre

  Lars Malmgren, Aneby

  Margareta Leeman, Hurva

  Eva Elfqvist, Ljusdal

  Gunnar Wahnström, Järfälla

  Bo Pettersson, Malmö

  Anita Johansson, Bograngen

  Owe Thalwitzer, Halmstad

  Gunnar Nilsson, Limhamn

  Ryggsäckar:

  Tor Svensson, Boden

  Roland Altin, Linköping

  Tintin Almqvist, Kinna

  Ann-Mari Fåhraeus, Horn

  Rolf Åkerström, Karlstad

  Rolf Sundberg, Skarpnäck

  Klas-Henrik Johansson, Järfälla

  Hugo Boström, Lidköping

  Kristina Öhgren, Luleå

  Per Berner, Skövde

  Inger Göransson, Saltsjö-Boo

  Jan Hultgren, Lidköping

  Karoline Eldemark, Västra Frölunda

  Britta Bäckström, Ekshärad

  Tomas Lindblom, Uppsala

  Torsten Hemph, Upplands Väsby

  Karin Wennerholm, Stockholm

  Ragna Karlsson, Oskarshamn

  Ken Andersson, Karlskrona

  Zita Mol, Linköping

  Kryssning och prenumerationer:

  Peter Sigfridson, Skövde

  0 kommentarer
 • Etableringsanställning ska ge fler nyanställda jobb. Ett förslag är att månadslönen blir 16 000 kronor där arbetsgivaren och staten står för hälften var.

  Metoder att minska arbetslösheten i Sverige är ett ständigt debattämne. De är också en ständig källa till nyord. För att lansera nya politiska initiativ används ofta nya ord. De senaste åren har det till exempel talats om bland annat utbildningsjobb, instegsjobb och nystartsjobb.

  Ett förslag som lanserats i år är etableringsanställning. Syftet är att ge nyanlända en chans att komma in på arbetsmarknaden. Tanken är att lönen ska vara 16 000 kronor i månaden och att arbetsgivaren och staten delar på kostnaden. Dessutom slopas arbetsgivaravgiften.

  Förslaget är omstritt. Vissa hävdar att det är nödvändigt för att hjälpa personer som har små utsikter att hitta jobb. Andra befarar att det leder till lönedumpning. ETC rapporterar om diskussionerna:

  Arbetsgivarna och fackförbunden diskuterar just nu en låglönesatsning för att få in de nyanlända på arbetsmarknaden – så kallade etableringsanställningar. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar att frågan diskuteras av parterna.

  Idén kommer ursprungligen från arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Sveriges Radio berättar att den har presenterats för flera fackförbund:

  Förslaget som har lagts fram för bland andra LO-förbunden IF Metall och Kommunal och tjänstemannafacket Unionen kallas etableringsanställning. Det ska vara en del av de befintliga kollektivavtalen, men reglerna om lägstalöner tas bort i upp till tre år för den som är nyanländ eller står långt ifrån arbetsmarknaden.

  I dagsläget är det oklart om förslaget blir verklighet. Ordet etableringsanställning började användas under våren.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • I fredags gick tiden ut för att lämna in lösningar till Klurigt! Nu finns facit till alla tävlingsuppgifter att ladda ner här. Där finns också de korrekta tävlingsorden. Vinnarna drar vi under veckan.

  Anders

  0 kommentarer
 • Här är veckans kviss! Din uppgift är att lista ut vad tolv svenska ord betyder. Några räknar vi med att du kan – men flera är också riktigt luriga. Definitionerna kommer från Svenska Akademiens ordlista. Lycka till!

  Här hittar du fler kviss.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Frågor som ställs med hjälp av gester besvaras snabbare. När gester kommer före frågans slut går det ännu snabbare. Det visar en studie publicerad i tidskriften Psychonomic Bulletin & Review.

  Det är forskare vid Max Planck-institutet för psykolingvistik i Nederländerna som har studerat hur gester och annat kroppsspråk påverkar frågor och svar i samtal. Det handlar dels om rörelser med händer och armar, dels om rörelser med huvudet. Slutsatsen är att de minskar tiden mellan frågor och svar.

  I ett genomsnittligt samtal går det bara 200 millisekunder när en talare tar över från en annan. Eftersom det går så snabbt ger gester och andra hjälpmedel värdefull information till den som ska förstå vad som sägs för att kunna planera ett svar. I regel planeras svaret innan samtalspartnern har tystnat.

  Att gestikulera och att röra på huvudet underlättar förståelsen. Forskarna konstaterar att frågor som ställs samtidigt som frågeställaren använder gester också besvaras snabbare. Och snabbast går det när gesterna påbörjas samtidigt som frågan ställs. Det går inte riktigt lika snabbt när gesterna kommer först i samband med att frågan avslutas.

  Gester och annat kroppsspråk har två funktioner. De signalerar att den som talar är på väg att lämna ifrån sig ordet. De hjälper också till att förstå vad som sägs.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  1 kommentarer
 • Vandrande jude blir skvallerreva och judekörs blir japansk lykta. Skälet till bytet är att namnen kan uppfattas som stötande. Det uppger Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

  Efter påstötningar från handeln föreslår Svensk kulturväxtdatabas, SKUD, att växterna vandrande jude och judekörs får nya namn. De föreslagna namnen är skvallerreva respektive japansk lykta. I pressmeddelandet skriver de att de gamla namnen riskerar att väcka anstöt, men att det inte varit avsikten med dem:

  Namnansvariga i SKUD är lyhörda för den typen av synpunkter men vill samtidigt påtala det beklagliga i att namn som från början inte alls var avsedda att väcka anstöt utan tvärtom var givna för att berika vårt språk med ofta underfundiga, historiskt förankrade och relevanta namn nu misstänkliggörs både genom okunskap och på grund av omdömeslösa personers agerande.

  Judekörs är belagt i svenskan sedan 1600-talets mitt. Den tillhör familjen potatisväxter och påminner om kapkrusbär. Frukten omges ett orange foderblad. Det är detta foderblad som gett växten namnet judekörs eftersom det ansetts likna en huvudbonad som använts av judar. Det namn som nu föreslås, japansk lykta, har använts parallellt under en längre tid.

  Vandrande jude har fått sitt namn från Ahasverus, en skomakare i Jerusalem som ska ha nekat Jesus vila under vandringen till Golgata. Ahasverus dömdes därför till att vandra ända till domedagen. Vandrande jude sticker ut som revor – och växten kan alltså sägas vara en vandrare. Samma egenskap är inspirationskälla till det nya namnet skvallerreva. Den sprider sig nästan lika snabbt som skvaller kan färdas. På finlandssvenska kallas växten ibland just skvaller.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  1 kommentarer
 • Brittisk engelska förlorar mark samtidigt som amerikansk stavning och ord typiska för amerikansk engelska används allt oftare. Så är det både i Sverige och i övriga Europa – åtminstone på Twitter – med undantag för Storbritannien och Irland.

  I skolor i europeiska länder har undervisningen i engelska i regel utgått från brittisk engelska. Ändå används – med vissa undantag – amerikansk stavning och amerikanska ord mer än brittisk stavning och brittiska ord. Det framkommer i en studie av engelskt språkbruk på Twitter.

  I Europa är det bara i Storbritannien och Irland som brittisk engelska har övertaget. I Sverige används framför allt ord typiska för amerikansk engelska, men även amerikansk stavning är utbredd. Även i resten av världen är den amerikanska engelskan stark. Undantag är tidigare brittiska kolonier som Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

  Forskarna har undersökt stavningen av ord som colour/color, moustache/mustache, centre/center, traveller/traveler, catalogue/catalog och whisky/whiskey. De har också undersökt användningen av ord som porridge/oatmeal, railway/railroad, polystyrene/styrofoam, sweets/candy, crayfish/crawfish och lorry/truck.

  De inlägg som ingår i materialet har geotaggats i något av de länder som undersökts. Metoden innebär att det går att konstatera att amerikansk engelska används allt oftare utanför USA, men den säger inte vilka som gör det. Ett stort antal amerikanska turister skulle till exempel kunna påverka resultatet. Twittrare utgör inte heller något tvärsnitt av befolkningen. Tidigare undersökningar visar att personer som använder Twitter ofta är yngre och mer politiskt engagerade än genomsnittet.

  Anders

  Illustration: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Slentriankött hamnar på tallriken mest av gammal vana. När det talas om köttindustrins klimatpåverkan är det just denna typ av konsumtion som kritikerna siktar in sig på.

  Köttnorm var ett av orden i Språkrådets och Språktidningens nyordslista för 2014. Det handlar alltså om att människor förutsätts äta kött. Det är i regel den som väljer bort animaliska produkter som i olika sammanhang behöver påpeka detta för att inte serveras kött. När det i dag talas det om vegonorm är utgångspunkten den motsatta. Här är helt vegetariska måltider det normala – och det blir i så fall den som också vill ha kött som får bryta normen.

  Allt oftare talas det om slentriankött. Den som använder ordet visar sitt ogillande. Slentrian betyder enligt Svenska Akademiens ordlista ’stelnad vana, själlös rutin’.

  Det är den här typen av konsumtion som är mest ifrågasatt – inte minst av personer som själva ibland lägger slentriankött på tallriken. Och det är inte bara vegetarianer och veganer som kritiserar slentrianköttet. Många debattörer skriver att de vill fortsätta att ibland unna sig en riktigt god köttbit, men att de gärna hoppar över kött i vardagen. Så här skriver Mattias Svensson i magasinet Neo:

  Läxan är densamma om man vill komma billigt undan: Minska på slentrianköttet. De trista, fantasilösa köttmåltiderna som inte ger något mervärde. Som luncherna på stan. Eller för den delen i landets skolor. Det finns en kulinarisk värld bortom köttet som borde upptäckas och bejakas. För sina goda och billiga råvaror om inte annat.

  I Upsala Nya Tidning skriver Maria Ripenberg om slentrianköttets negativa miljöpåverkan:

  Köttätandet måste ned, vi har inget val. Om man inte vill bli vegetarian kan man satsa på något dyrare kött fast sällan, i stället för dagligt ”slentriankött”. Det är bättre för hälsan också. Rött kött ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdomar – oavsett varifrån det kommer.

  Margit Richert berättar i Fokus om hur hon och maken som en konsekvens av ett nyårslöfte nästan blivit vegetarianer:

  Bort så med slentrianköttet! Jag vågar inte berätta för maken att vi äter vegetariskt nio av tio måltider, men han har å andra sidan skaffat sig en egen definition av vad som är animalier. Ägg är kött, eftersom man blir mätt av det. Ost och yoghurt är kött eftersom det är gott. Gröna linser är köttfärs eftersom det beter sig liknande, både i sås och i limpa. Svamp är kött eftersom det innehåller umami. Bläckfisk däremot är grönsaker, eftersom det inget smakar. Vitfisk likaså. Kött? Det är fortfarande kött, men väldigt sällsynt.

  I Jönköpings-Posten tipsar Maria Friedner om enkla sätt att minska köttkonsumtionen:

  Skippa slentriankött: Beställ en Funghi istället för Capricciosa.

  Om slentrianköttets dagar är räknade återstår att se. Klart är i alla fall att ordet – som är belagt sedan 2007 – blir allt vanligare.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • I veckans kviss söker vi definitionerna på tolv svenska ord. Några är ganska lätta, men några är också riktigt luriga. Definitionerna är hämtade ur Svenska Akademiens ordlista. Lycka till!

  Här hittar du fler kviss.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer
 • Valentina och Elias var de populäraste förnamnen i Liechtenstein 2016. Bägge namnen gavs till fem nyfödda. I hela landet föddes 378 barn under förra året.

  Furstendömet Liechtenstein har 38 000 invånare. De senaste åren har antalet nyfödda barn varit i snitt ett om dagen. Det betyder att det inte krävs många nya bärare för att ett förnamn ska bli årets populäraste. Förra året föddes 192 pojkar och 186 flickor.

  Under 2016 var Valentina det populäraste flicknamnet och Elias det populäraste pojknamnet. Bägge gavs till fem nyfödda. Elias var i topp även 2015 då namnet gavs till sju nyfödda pojkar. Valentina var tvåa 2015 – och då var det två flickor som fick namnet.

  Tvåa bland pojkarna förra året var – med fyra nya bärare var – Leo, Liam, Mateo/Matteo och Samuel. Tvåa bland flickorna var Nina, ett namn som även det fick fyra nya bärare.

  Det var 36 pojknamn och 34 flicknamn som förra året gavs till minst två nya bärare.

  Statistiken sammanställs av Amt für Statistik.

  Anders

  Foto: Istockphoto

  0 kommentarer

Sidor

Senaste kommentarer

Prenumerera på Blogg