Nu snöar vi in på semlor!

Text: Anders Svensson

Smart, snygg och skönt insnöad. Så beskrev jag Språktidningen när jag sökte jobbet som redaktör här för snart nio år sedan. När jag nu tar över som chefredaktör använder jag gärna samma ord för att beskriva den. En smart tidning bjuder på artiklar som ger nya kunskaper och insikter – och den är både nyttig och underhållande. En snygg tidning lockar till läsning genom finurlig formgivning. Och en skönt insnöad tidning är inte rädd för att fördjupa sig i detaljer.

Dessa ord – smart, snygg och skönt insnöad – avslöjar inte bara att jag gillar allitterationer. De visar också att ord som används på oväntade sätt kan vara ett knep för att väcka läsarens uppmärksamhet.

Snöa in betyder enligt Svenska Akademiens ordlista ’bli helt absorberad av något’ medan insnöad kan betyda bland annat ’inskränkt’. För att vara säker på att insnöad inte skulle tolkas negativt kändes det nödvändigt att i ansökan gardera med skönt. På så sätt gick det att understryka det lustfyllda i att ge sig hän åt nyfikenhet och kunskapstörst.

I det här numret snöar vi in på semlor. De senaste åren har det jäst av uppfinningsglädje på landets konditorier. Inför varje fettisdag lanseras mängder av nya semmelvarianter. Vissa håller sig ganska nära den traditionella semlan. Andra har inte mycket mer gemensamt med den än att semla på något sätt ingår i namnet.

Men varifrån kommer egentligen ordet semla? Professor Jenny Larsson ger sig ut på en upptäcktsfärd som för henne 10 000 år tillbaka i tiden, till Mesopotamien. Hennes resa genom språkhistorien börjar på sidan 22.

Och finns det bland freaksemlor, semmelwraps, hemlor, semmelburgare, pizzasemlor och mufflor någon gräns för vad som egentligen kan kallas för semla? Den frågan sätter terminologen Henrik Nilsson tänderna i på sidan 26.

Jag hoppas att du låter dig väl smaka!

Har du synpunkter på tidningen? Mejla mig på anders@spraktidningen.se.

 

TIPS! På webbplatsen svenska.se kan du utan kostnad söka i tre av Svenska Akademiens ordböcker.