Fotboll har också dialekter

Text: Patrik Hadenius

Åh, lilla gubben. Åh.

Har du pratat med en hund någon gång? Kanske är du hundägare och tycker att frågan är befängd. Klart man pratar med sin hund!

Vår familj har ibland lånat en hund, och det väcker ofta munterhet när jag talar med den. Tonfallet är annorlunda och rent objektivt låter jag rätt fånig.

Frågan är dock om vi verkligen har ett samtal, hunden och jag. Det gäller förstås inte bara mellan människor och hundar, utan också kommunikation med katter, fåglar, marsvin och fiskar. Ja, en del talar ju med sina växter.

I detta nummer av Språktidningen ger vetenskapsjournalisten Jesper Nyström exempel på olika djurarter som kommunicerar med varandra. Till exempel fåglar som ”talar” med människor, och zebror som förstår vad babianer vrålar om. Det kallas mellanartskommunikation och även om det inte är ett språk – i form av ord och meningar – så det är helt klart avancerade meddelanden som överförs.

För en tid sedan fick jag besök av en student vid en designhögskola som ville undersöka om fotboll är ett slags språk. Studenten och jag hade ett roligt samtal om kommunikation, sport och kläder. Ganska snabbt kom vi dock överens om att fotboll inte är ett språk, men att det kan vara givande att likna fotboll vid ett språk. Man kan till exempel säga att olika fotbollslag i Sverige har olika spelstilar, och att det är ett slags dialekter av den svenska spelstilen. Medan till exempel tysk eller brasiliansk fotboll är som andra språk.

När jag kommunicerar med hunden söker jag en reaktion. Jag använder tonfall, kroppsspråk och ord för att den ska göra saker: hämta tidningen eller sluta skälla. Om jag lyckas beror mycket på hundens egen erfarenhet, hundens "språkliga kompetens".

Möjligen är parallellen sökt, men kan man inte säga att det också gäller en fotbollsspelare som läser en annan spelare? Det är inte alltid språk, men det är helt säkert en avancerad form av kommunikation. Den sker inom arter, mellan arter, i hemmet, på savannen och på fotbollsplanen.

Utan kommunikation är det inte mycket till liv.