Artiklar från juni 2011

Hittar du inte rätt i arkivet?
Prova att söka!

Nr 5 2011

  • Ge mig ditt språk så får du mitt!
  • I Berlin jobbar språk- studenterna numera  i tandemtakt
  • Nejro och långschal: folkliga namn på pengar
  • Eat my shorts! Så fungerar populärkulturen som språklärare

Väska

av: Bo Bergman

På sistone har en svensk  skriftställare, Lasse Berg, lagt fram en tes om att mänsklighetens viktigaste uppfinning är - väskan. Själva ordet väska har därtill en märklig historia.

Vad märkligt!

av: Aron Sjöblad

Vad ska vi göra?  Var är vi? Vart  ska vi gå?

Latinet  lever post mortem

av: Karin Tikkanen

Vad fyller en svensk korsordslösare i vid ledordet "okänd", två bokstäver? Utan att tveka skriver nog de flesta in N.N. Och en brevskrivare som har något mer på hjärtat, efter sina vänliga hälsningar, lägger troligen lätt och ledigt till ett P.S., med tillhörande D.S.

Uppslagssvenskan är sig inte längre lik

av: Olle Josephson

Vad säger vi till någon som inte vet? "Googla!" Förr sade vi: "Slå upp!" Innebär det också att kunskap i dag förmedlas på ett annat språk? Åjo, se här:  

Svensk färdtjänst går via Moldavien

av: Bengt Rolfer

I en anonym kontorsbyggnad i Moldaviens huvudstad Chisinau döljer sig ett modernt kontorslandskap. Jag stannar till och lyssnar. Alla talar svenska.

Bananen kostar typ fem kronor

av: Caroline Malmstedt & Lars Melin

Typ i betydelsen 'ungefär, sisådär' är inget modeord.  Det har överlevt  ett kvartssekel  och nästan tio generationer  av gymnasieelever.

Mycket sagt i få ord

av: Michaela Lundell

Grönländska tillhör inuitspråken. De talas av cirka 100 000 människor, från Sibiriens nordöstra spets och hela vägen över Alaska och nordligaste Kanada till Grönland.

Kalaallisut* inne från kylan

av: Michaela Lundell

"Jag har sagt till mina äldre barn att de bara får tala grönländska med sina småsyskon. Det är för små för att tala danska."

En skärva av ett svunnet språk

av: Cia Erander

Karerna bodde vid den egeiska kusten i Mindre Asien, i dagens sydvästra Turkiet, och omnämns i Homeros Iliaden som bundsförvanter med trojanerna. Vi vet att Karien år 334 f.Kr. erövrades av Alexander den store. Annars vet vi i dag ganska lite om detta folk, och särskilt lite om deras språk.

Sidor